Barion Pixel

A Dunakanyar meséi – Tájak, emberek, történetek

Volt egyszer egy Legendák és régi mesterségek nyomában című sorozatunk. Azóta alig telt el idő, hogy ne emlegettük volna azokat az embereket, azokat a helyszíneket, ahol jártunk. Annyi, de annyi kincs és értékes ember van itt a Dunakanyarban és az Ister-Granum régióban, amit és akiket szeretnénk még nektek megmutatni.

Volt, hogy megtorpantunk, volt, hogy pénzre vagy megbízásra vártunk. Most pedig elhatározásra jutottunk. Megyünk és elindulunk. Mert végül is mi kell a videóinkhoz? Lelkesedés, minimális technika és sok-sok érdekes ember, akiket felkereshetünk. Ennyi és semmi több, még szakértelem sem feltétlenül, hiszen nem ez a lényeg, hanem csakis a kíváncsiság, amivel rácsodálkozhatunk arra, hogy milyen sokszínű régióban élünk.

Nem szeretnénk, profi, studiós felvételeket, mozis élményt nyújtó egész estés filmeket. Erre nem is lenne erőnk. De abban bízunk, hogy a kíváncsiságunk átragad rátok is és a magunk egyszerűbb eszközeivel is megmutathatjuk van mire és van kikre büszkének lennünk.

Az első helyszínünk Pilismarót, ahol két igazi mesteremberrel találkoztunk. Rétki Gábor tejgazdasága megérne 2-3 videót. Mi most mégsem a gépek vagy az állatok miatt mentünk oda, nem is a híres sajtjai miatt, hanem hogy megmutassak az embert, aki tűzön-vízen át harcol az álmaiért, azért hogy megmutassa, mennyi öröm is van a gazdálkodásban. Azt az embert szeretnénk megmutatni, aki a riport utolsó kérdésére –hogy mit kívánna még- csak azt válaszolta, hogy jobb ember legyen.

A szakma szeretete jellemzi Fintor József cipészmestert is. Mára már nem sokan maradtak, akik ezt a foglalkozást művelik. Még kevesebben, akik ezt nyugdíjas éveikben teszik. József 71 éves és most újra a kezébe vett a szerszámait, hogy cipőt javítson. A házán nincs cégtábla sem más árulkodó jel, azt hogy ott egy cipész dolgozik a saját maga által készített szórólapokból tudtuk meg. Kevéske nyugdíja mellé kerestkiegészítés a cipőjavítás, de egész kisugárzásában benne van: szereti a szakmáját.

Újra elindulunk és még magunk sem tudjuk hová vezet az utunk. Keressük a Dunakanyar és az Ister-Granum régió kincseit és bármerre is járjunk, bármit is találjunk egy dolog közös lesz bennük: A Duna, a folyó, amely összeköt bennünket.

Szóval még van egy kis munkánk a felvétellel, de hamarosan láthatjátok az első részt.