Barion Pixel

Megtalálták a Dunakanyar legjobb halászlevét

A Visit Esztergom kezdeményezésére izgalmas kihíváson vettek részt a Dunakanyar kiemelkedő, közismert éttermei, ahol a zsűrizést a Magyar Konyha magazin vállalta magára.

A Dunakanyar szépségét a téli időszakban sem lehet elfelejteni, az ide érkező látogatóknak pedig
mindig jól esik egy forró leves. Az ünnepi időszakhoz közeledve ezért is döntött úgy a Visit Esztergom,
hogy megkeresi a környék legjobb halászlevét a Magyar Konyha segítségével.

A kihívást elfogadó éttermek – a Piac42, a Rosinante, a Natura Hill és a Teyföl – séfjei igazán kitettek
magukért, hiszen csodálatos tányérokat alkottak meg. A különböző karakterű ételek között voltak
modernebb változatok többféle alapanyaggal és fűszerrel, valamint hagyományosak, melyek az
egyszerűbb kinézetük ellenére is hihetetlen gazdag ízvilággal rendelkeztek. Összeségében mindegyik
kiválóan szerepelt, de végül a maga nemében egy hajszállal a Piac42 Bisztró halászleve emelkedett ki
közülük, ezért idén a Magyar Konyha neki ítélte a Dunakanyar halászleve díjat.

A Michelin-csillagos 42 Restaurant kistestvére az Esztergomi Piacon kapott helyet Piac42 Bisztró
néven, amely néhány hónapos működés után már Michelin-ajánlást is kapott. Konyhájuk egyszerű és
jól értelmezhető. A halászlé dunai jellegű, az akasztói szikiponty mellett fajszi fűszerpaprika és kis-
közepes méretű vöröshagymák adják le a gerincét, melyeket fokhagymával, paradicsommal és
fehérborral egészítenek ki. Összeségében egy hagyományos halászléről van szó, ahol a hangsúly a
minél tökéletesebb alapanyagokon és az egyszerű, de átgondolt és precízen kivitelezett technológián
van. A versenyre készített halászlé a Piac42 Bisztró étlapján megtalálható!

A szigetmonostori Rosinante Fogadó konyhája közérthető, de modern fogásokra törekszik. A
versenyre készített halászlé ötvözi a hagyományokat a modern ízvilággal. A tányérban ponty
hasaljából göngyölt kolbász, bőrén sült pontyfilé és karalábé gyoza érkezik, melyet az asztalnál
öntenek fel bajai típusú, de „korhely” lével. Aki a hagyományos karakterű, de izgalmas halászlét meg
szeretné kóstolni, karácsonyig megtalálja a fogadó étlapján!

A zebegényi Natura Hillben nincs állandó étlap, naponta más-más ebédet és vacsorát főznek a szezon
és a rendelkezésre álló alapanyagok szerint. A konyha nagy hangsúlyt fektet a fenntarthatóságra,
középpontjában a saját kertészetében termelt zöldségek és fűszerek állnak, melyeket természetes
eljárással tartósítanak is. A versenyre készített halászlé is tükrözi a filozófiájukat. A tányérban harcsa
gravlaxot, gyömbéres savanyúkáposztát és paradicsomcsipszet tálalnak.

A szentendrei Teyföl konyháján a régi, közismert ételeket készítik, de újszerű felfogásban és modern
technológiával. Az alapanyagok többségét kistermelőktől szerzik be. A nagyjából fix étlapot havonta
új ajánlattal egészítik ki. Az általuk készített a verseny egyetlen szegedi jellegű, passzírozott
halászleve. A lé hagymás alappal – keszeg, ponty, afrikai harcsa felhasználásával – szitán többször
átpasszírozva készül. A tányérba szuvidált pisztrángfilé, pontybelsőség, lazackaviár, házi gyufatészta
és apróra vágott zöldség kerül, melyet az asztalnál öntenek fel lével. A halászlé a decemberi
ajánlatban megtalálható lesz!

Az ételek részletes leírása IDE KATTINTVA a Magyar Konyha online magazinjában található meg!

Magazin

Látógatóban az Eszperantó-forrásnál – Walczer Patrik képriportja

Világbajnoki címmel is felér és joggal lehetünk büszkék, ha télen megembereljük magunkat, felkelünk a kanapéról és a telefont túrabakancsra cserélve barangolunk egyet a természetben. Az élmény most sem maradhatott el, tehénbőgés és láncfűrész hangja kísért a piliscsévi Eszperantó-forrásig vezető utamon. Mérte már valaki stopperrel, hogy mennyi idő alatt ér oda a kiszemelt célponthoz? Amennyiben igen, […]

Tovább olvasom
Magazin

A Studenka-forrás felfedezése – Walczer Patrik képriportja

Szinte teljesen lerúgták magukról az utolsó leveleket is a fák és már vastag hóréteg borítja az erdőket, hegyeket, ám a tél beköszönte előtti utolsó napokban még felkerestük a piliscsévi Studenka-forrás környékét, hogy megörökítsük az ősz minden színárnyalatát. Képriport az eldugott pihenőhelyről. Remek kis körpanoráma tárul elénk a piliscsévi Kálvária utca felől megközelíthető Tetős-hegyről, ahol legutóbbi […]

Tovább olvasom
Magazin

Újra várja a látogatókat a Váci Egyházművészeti Gyűjtemény

Múzeumba járni trendi. Aki váci városnézésre adja a fejét, az bátran feltűzheti legalább a főtéren található múzeumokat a bakancslistájára. A Március 15. tér nem csak azért különleges, mert egyedülálló módon háromszög alakú (ez az állítás persze csak marketing fogás ami nem is igaz, hiszen mindjárt itt van Esztergom főtere is, ami úgyszintén tölcsér formájú), hanem […]

Tovább olvasom