Barion Pixel

Újra várja a látogatókat a Váci Egyházművészeti Gyűjtemény

Múzeumba járni trendi. Aki váci városnézésre adja a fejét, az bátran feltűzheti legalább a főtéren található múzeumokat a bakancslistájára. A Március 15. tér nem csak azért különleges, mert egyedülálló módon háromszög alakú (ez az állítás persze csak marketing fogás ami nem is igaz, hiszen mindjárt itt van Esztergom főtere is, ami úgyszintén tölcsér formájú), hanem mert ilyen kis helyen ennyi izgalmas múzeumot látogathatunk meg. A macskaköves sikátorok, a Diadalív vagy a Duna korzó Vác méltán híres látványosságai, de ezek mellett érdemes teljesen elmerülni a város kínálta élményekben, így például a kulturális látnivalók felkutatásában.

Mivel a főtéri kiállítások többsége megújult vagy újra kinyitott (egy átalakítást megelőzően), ezért bátran kijelenthetjük, hogy ezek berendezése már a mi igényeinkre vannak szabva. Így van ez a Váci Egyházművészeti Gyűjteménnyel is. Itt a fő koncepció nem az volt, hogy minden sarokban legyen valami interaktív, izgő-mozgó információs tábla. A kiállítás nem akar lehengerelni és információval elhalmozni. A vonzereje -szerintünk- sokkal inkább abban rejlik, hogy képes harmóniát teremteni akár bennünk is. Az egyes kiállítóterek berendezése szép és levegős, bennük sétálva egy kicsit lecsendesedik az emberi lélek és itt nem is kell mást csinálni, mint magunkba szívni azt a békességet, ami az egyes szobákat áthatja. Aki akar persze olvasgathatja a kiállítással kapcsolatos ismertetőt vagy kérhet idegenvezetést is, de ilyen kíváncsiság nélkül is érdemes a múzeumban egy látogatást tenni.

A művészet -legyen az akár Istentől ihletett vagy profán- mindig is arról szólt, hogy az ember megpróbált fölülemelkedni a mulandó mindennapok küzdelmén, hogy ehelyett az örökkévaló és minket körülvevő szép legyen a figyelme középpontjában. A Váci Egyházművészeti Gyűjtemény is ilyen érzéseket kelt: értékes és izgalmas, ahol a lelkünk egy kis lélegzethez jut.

Ha sikerült kedvet csinálnunk a látogatáshoz, de mégsem tudsz azonnal útra kelni, akkor járd be most a kiállítást a virtuális túránkon keresztül.

VIRTUÁLIS TÚRA

LÁTOGATÁSI INFORMÁCIÓ

A Váci Egyházművészeti Gyűjtemény az alábbi időpontokban várja a látogatókat, akik egyénileg nézhetik meg a gyűjteményt:

kedd-péntek: 11.00 – 16.00

Pénteken 11 és 14 órakor garantált idegenvezetést tartunk a kiállításon.

Kérésre egyéni vendégeknek és csoportoknak más időpontban is biztosítunk tárlatvezetést. 10 fő alatti csoportok esetében 5000 Ft idegenvezetői díjat számítunk fel. 

Csoportos látogatáshoz és tárlatvezetéshez kérjük az alábbi emailen jelentkezzenek be:

Email: muzeum@vaciegyhazmegye.hu
Telefon (munkaidőben): 0630 716-5701

Belépőjegyeink:
Felnőtt/Teljes árú                         1200 Ft/fő
Nyugdíjas/diák                              600 Ft/fő
Egyházmegyei/zarándokcsoportok   600 Ft/fő

GALÉRIA

Magazin

Ez a pilisi túra mesés kilátással ajándékoz meg – Walczer Patrik képriportja

Piknikezni, sörözni, de akár egy jót merengeni is lehet a Klastrompuszta felett a fák öleléséből kiemelkedő Kémény-szikláról, ahonnan gyönyörűen láthatjuk azt is, ha Kesztölc térsége vastag ködbe burkolódzik. Rövid, egyben fárasztó az út, de megéri felmenni a fehér sziklaszirtre. – Kirándulunk egyet? – kérdezte egy kedves ismerősöm a Kéktúrázás napja előtt, természetesen habozás nélkül igent […]

Tovább olvasom
Magazin

Fantasztikus képek az őszi Esztergomról

Íme néhány kép, amitől bárki Dunakanyar rajongó lesz

Tovább olvasom
Magazin

Életre keltett történelem

Szent Mihály nap tiszteletére a visegrádi Mátyás Király Múzeum 2023. október 7-én (szombaton) egy remek hangulatú családias rendezvényre várta az érdeklődőket a királyi palotába. Az egész napos kézműves és életmód bemutatókon bepillanthattunk a 14-15. század kulisszái mögé. Megtudhattuk milyen fegyvereket használtak akkoriban, milyen viseleteket hordtak és ezeket hogyan készítették, valamint olyan különleges karakterekkel is beszédbe […]

Tovább olvasom