Barion Pixel

Ez a pilisi túra mesés kilátással ajándékoz meg – Walczer Patrik képriportja

Piknikezni, sörözni, de akár egy jót merengeni is lehet a Klastrompuszta felett a fák öleléséből kiemelkedő Kémény-szikláról, ahonnan gyönyörűen láthatjuk azt is, ha Kesztölc térsége vastag ködbe burkolódzik. Rövid, egyben fárasztó az út, de megéri felmenni a fehér sziklaszirtre.

– Kirándulunk egyet? – kérdezte egy kedves ismerősöm a Kéktúrázás napja előtt, természetesen habozás nélkül igent mondtam. Amolyan ráhangolódásként Dorogról indultam el, a kis akácos erdőn a kék sáv jelzésen közeledtem Kesztölc központjáig. Úgy sejtettem, hogy hazánk első túraútvonalának egy szakaszát fogjuk kényelmesen bejárni, erre a reggeli séta bemelegítésként tökéletes volt. Végül nem így lett.

– Úgy döntöttem, hogy nem kéktúrázunk, hanem felmegyünk a Kémény-sziklára. Mit szólsz? – javasolta, majd bólintottam. Akkor még nem sejtettem, hogy hol lesz az úti cél, nem ismertem a helyet, így fűtött a kalandvágy. Sok erdőjáróval találkoztunk Klastrompusztáig, ahonnan a tömeg egy része Piliscsév, másik fele Dorog irányába sétált, mi pedig a sárga sávon, a Pilis-nyereg felé indultunk tovább.

Ha hegynek felfelé öt perc elteltével már liheg az ember, akkor igazából két dologra lehet gondolni: vagy gyors a tempónk a terepviszonyokhoz képest, vagy gyenge az állóképességünk. Esetemben utóbbi volt igaz, ám a lélegzetvételnyi szünetek, pár perces pihenők elegendők voltak arra, hogy leküzdjem a további emelkedőket. Eszmecserére is volt időnk, a munkahelyi stressztől a kedvenc futballcsapaton át a kedvenc pilisi élményig minden szóba került.

– Jobbra már látszik a kőfal. Annak a tetejére fogunk felmenni – mutatott társam jobbra, a fák mögött elhelyezkedő sziklákra. Rögtön a déjà vu érzése kerített el. Néhány éve egy hetet töltöttünk el az ausztriai Mondsee nevű tónál. Ha már ott voltunk, egyik nap kihasználtuk a lehetőséget és elindultunk hegyet mászni. Úgy véltük, hogy az útvonal szépen egyenletesen, folyamatosan emelkedik majd, „megkerüli a sziklákat” és körbe vezet majd fel a csúcsra, de a mosoly hamar arcomra fagyott. Az akkori túrán a terep első harmada hasonlított a Pilisre, majd aztán jöttek a függőleges létrák és láncok, adrenalinból sem volt hiány.

Itt, Klastrompusztánál ugyan ilyen „nehezítésekkel” nem találkozunk, de azért kellemesen elfáradunk, ha nagy lendülettel, sietősen érünk fel az immár zöld kereszt jelzésen a sziklára. WOW, vagy AHA! Mindössze ez a két hárombetűs szó, netán a négybetűs „AZTA!” hagyja el ajkainkat, ha kisétálunk a szirtre, ahonnan Piliscsévtől Dunáig elláthatunk.

Barátom itt szisszentett rá a sörére, én maradtam a víznél, italozva ültünk ki a képződményre. Távolban a Gerecse torony villogott, balra kisebb további szirtek bukkantak elő az erdőből, jobbra a szőlők egészen a hegy lábáig felkúsztak. Azért a szintkülönbség is érződik, ha óvatosan lepillantunk. Klastrompuszta és az összes többi település egy domborzati viszonyokat is hűen ábrázoló terepasztalhoz hasonlítanak.

Eljátszottam a gondolattal! Mi a gyönyörűbb innen? Ha a köd ellepi a térséget és csak a Kémény-szikla illetve a magasabb hegyvonulatok emelkednek ki belőle? Vagy a naplemente, melynek utolsó sugarai még végigsimítják a Magosi-hegyet, a Plesinát és az egész Dorogi-medencét? Esetleg szimplán elég, ha az őszi színekbe öltöző pilisi gerincet kémleljük innen, vagy a zúzmarás téli tájat kívánjuk magasból megnézni? Valószínűleg mind remek választás!

Walczer Patrik, e sorok szerzője, újságírói hivatása mellett szenvedélyes természetjáró, aki a kirándulásaira sosem felejti magával vinni a fényképezőgépét. Kedvelt célpontja a Magas-Tátra és természetesen a Dunakanyar. A jól ismert túracélpontok látogatása mellett egyre gyakrabban keres fel rég elfeledett ösvényeket vagy járatlan erdőket. Ha szeretnétek a többi képét is megnézni, keressétek fel és kövessétek be az instagram oldalát

https://www.instagram.com/walczerphoto/

Magazin

Újra várja a látogatókat a Váci Egyházművészeti Gyűjtemény

Múzeumba járni trendi. Aki váci városnézésre adja a fejét, az bátran feltűzheti legalább a főtéren található múzeumokat a bakancslistájára. A Március 15. tér nem csak azért különleges, mert egyedülálló módon háromszög alakú (ez az állítás persze csak marketing fogás ami nem is igaz, hiszen mindjárt itt van Esztergom főtere is, ami úgyszintén tölcsér formájú), hanem […]

Tovább olvasom
Magazin

Fantasztikus képek az őszi Esztergomról

Íme néhány kép, amitől bárki Dunakanyar rajongó lesz

Tovább olvasom
Magazin

Életre keltett történelem

Szent Mihály nap tiszteletére a visegrádi Mátyás Király Múzeum 2023. október 7-én (szombaton) egy remek hangulatú családias rendezvényre várta az érdeklődőket a királyi palotába. Az egész napos kézműves és életmód bemutatókon bepillanthattunk a 14-15. század kulisszái mögé. Megtudhattuk milyen fegyvereket használtak akkoriban, milyen viseleteket hordtak és ezeket hogyan készítették, valamint olyan különleges karakterekkel is beszédbe […]

Tovább olvasom