Barion Pixel

Szentkút – ahol a természet és a spiritualitás találkoznak egymással

A Pilisszentkereszt mellett található Szentkút egy gyönyörűen karbantartott forrás és kegyhely, amely a környékbeliek körében népszerű pihenő- és búcsújáróhely. Forróbb nyári napokon igazán kellemes célpont lehet a hűs vízű hegyi források felkeresése. Szentkút azonban ennél is többet adhat, hiszen az árnyas fák alatt a forrás társaságában egy nyitott kápolna várja az ide érkezőket.

Ottjártunkkor, többen is voltak a forrás körül és a műanyag kannáikat igyekeztek teletölteni, hogy otthonra is jusson az értékes forrásvízből. A fotóriport készítése közben nem tudtam megállni, hogy gyorsan körbe ne kérdezzek, ki miért látogat ide vagy viszi haza a vizet. Abban talán mindenki egyetértett, hogy ez a víz sokkal jobban ízlik nekik, mint ami a csapból jön. Egyesek úgy érezték, hogy különleges ereje van. Van aki, egyszerűen csak felfrissülni jár ide és szerinte ennél több csoda nem kell. Volt, aki pedig arról számolt be, hogy a forrás meglátogatása után egy-egy kívánsága is beteljesült. Ő Nyíregyházáról még a lányát is elhozta ide. Valaki szerint ha csodát keresek, akkor az mindenképp említésre méltó, hogy még a tavalyi aszályos nyár idején sem apadt ki a forrás víze.

Kicsit feljebb, a kegyhely előtti padokon most is üldögélt, elmélkedett, imádkozott pár ember, éppen ezért hangos szó nem nagyon esett. Vidáman jöttek-mentek a vízhordók, van, aki többször is fordult az erdei úton, hogy az autójához vigye a vizet, de mindez valahogy teljesen természetesen történt, és a mozgás nem törte meg a kegyhely hangulatát.

Ha tehetitek, keressétek fel ti is a Szentkút forrást. Akár felüdülésért, akár csodáért…ez csak tőletek függ.
 
Megközelítés: Budapest felől a Pomázi útról Pilisszentkereszt előtt (a hajtűkanyarban) van egy leágazás jobbra. Innen indul az az erdei út, amin gyalog kb 15 perc alatt érhetitek el a kegyhelyet.

Magazin

Újra várja a látogatókat a Váci Egyházművészeti Gyűjtemény

Múzeumba járni trendi. Aki váci városnézésre adja a fejét, az bátran feltűzheti legalább a főtéren található múzeumokat a bakancslistájára. A Március 15. tér nem csak azért különleges, mert egyedülálló módon háromszög alakú (ez az állítás persze csak marketing fogás ami nem is igaz, hiszen mindjárt itt van Esztergom főtere is, ami úgyszintén tölcsér formájú), hanem […]

Tovább olvasom
Magazin

Ez a pilisi túra mesés kilátással ajándékoz meg – Walczer Patrik képriportja

Piknikezni, sörözni, de akár egy jót merengeni is lehet a Klastrompuszta felett a fák öleléséből kiemelkedő Kémény-szikláról, ahonnan gyönyörűen láthatjuk azt is, ha Kesztölc térsége vastag ködbe burkolódzik. Rövid, egyben fárasztó az út, de megéri felmenni a fehér sziklaszirtre. – Kirándulunk egyet? – kérdezte egy kedves ismerősöm a Kéktúrázás napja előtt, természetesen habozás nélkül igent […]

Tovább olvasom
Magazin

Fantasztikus képek az őszi Esztergomról

Íme néhány kép, amitől bárki Dunakanyar rajongó lesz

Tovább olvasom