Barion Pixel

A hely, ami arra vár, hogy újra felfedezzék: Helemba és a Burda hegy

Alig van olyan szeglete a Dunakanyarnak, amit ennyire kevesen ismernének, pedig érintetlensége és gazdag természeti kincsei miatt toplistás helyet érdemelne bármilyen bakancslistán. Krizsán Tamás két éve indította a Chlabaturism oldalt, ahol természetfotói által igyekszik ezt a fantasztikus régiót népszerűsíteni. Másfél éve készítettünk vele egy interjút, most újra megkértük, hogy meséljen arról mi minden változott az Ipoly-torkolat vidékén.

A képeid szerepeltek a National Geographic válogatásban, helyi turisztikai szervezetek is használják és idő közben egy videót is készítettél Helembáról. Szerinted ez még mindig csak hobbi vagy annál már több?

– Nagyon örültem, amikor megláttam a fotóimat a Natgeo oldalán és nagy megtiszteltetésként élem meg, amikor valaki elkéri a fotóimat akár magán vagy reklám célokra. Kisfiam nemrég azzal jött haza, hogy a regionális ismeretek órán a mi kisfilmünket nézték Kovácspatakról, ami szintén fantasztikus érzés volt. Szerintem pont ilyen egy hobbi, boldogsággal tölt el, ami megfizethetetlen. A visszajelzésekből azt szűröm le, hogy másokat is boldoggá teszik a posztjaim, így ez már dupla öröm. A média nagyrészt csak a rossz hírekkel foglalkozik, ezért én próbálom átbillenteni a mérleget a másik oldalra, amire láthatóan sokaknak szükségük van….szóval lehet egy picit több, mint hobbi.

Már az első interjúnk alkalmával is bizakodva nyilatkoztál Helemba fejlődéséről. A közelmúltban több kisebb-nagyobb beruházás is történt a környéken, tudnál ezekről mesélni?

– Ami a fejlődést illeti, szerintem még csak most fog igazán beindulni. A még át nem adott új Ipoly híd is tömegesen vonzza az embereket. Egyre több gyalogos és bringás jön át kíváncsian egy új világot keresve. Biztos vagyok benne, hogy ha átadják a hidat és a kerékpárút is elkészül, az ideérkező tömegtől beindul majd a vállalkozó kedv. A polgármesterünknek is vannak tervei, minden lehetséges pályázatra reagál. Tavaly elkészült az új kilátónk, amihez padokat és asztalokat is sikerült szerezni. Két új információs térkép is készül, amin QR kód beolvasásával fotókat is láthatunk az adott helyről. Onnan tudom, hogy én készítettem a fotókat. Be van adva egy pályázat a vízi turizmus bővítéséhez, és új bakancsos
pihenőház építéséhez.

Ha már fejlődés, szerinted az általad üzemeltetett oldal mennyiben járult hozzá ehhez?

– Biztos vagyok benne, hogy sokan vannak, akik a Chlabaturism oldal miatt keresik fel Helembát, de nem tudom, hogy mennyit tesz hozzá a fejlődéshez. Ahol tudunk, kisebb dolgokban segítünk, fotózok, ha kell, szemetet szedünk, a kilátó építésénél is segítettünk, most épp a kilátóhoz vezető útjelző táblákon dolgozom. Októberben „összetákoltam” egy szelfitáblát a kilátó mellé, aminek láthatóan nagy sikere van, meglepően sok embert felcsal a domb tetejére. Én csak megmutatom a legszebb helyeket és a rejtett csodákat a fejlődést másokra bízom.

Hamarosan átadásra kerül és a nagyközönség is használhatja
majd a hidat Helemba és Ipolydamásd között. Akik ezen keresztül érkeznek hozzátok azoknak milyen lehetőségek vannak túrázni?

– Aki átjön hozzánk, biztosan talál magának való túraútvonalat. Ha a hídról érkezve balra fordulsz, a töltésen tehetsz egy rövidebb sétát az Ipoly-torkolathoz, ami az én személyes kedvencem, főleg
hajnalban. Ha a hídról jobbra fordulsz, akkor egy hosszabb úton, de végig sík terepen az Ipoly mentén eljutsz Lelédre. Ha a főúton indulsz el a falun keresztül, akkor az első buszmegállótól felmehetsz a borászat fölé a nagy kereszthez, ahonnan gyönyörű a kilátás. A második buszmegállótól feljutsz az új kilátóhoz. A harmadik buszmegállótól a kék jelzés vezet be az erdőbe, amin eljuthatsz az Ipoly menedékházig. A főúton tovább haladva Kovácspatakra érsz és innen indul a piros jelzésű turistaút, amelyen eljuthatsz a kováspataki hegyeken keresztül Garamkövesdre.

📸Az interjúban szereplő képeket Tomi Krizan készítette

Magazin

Újra várja a látogatókat a Váci Egyházművészeti Gyűjtemény

Múzeumba járni trendi. Aki váci városnézésre adja a fejét, az bátran feltűzheti legalább a főtéren található múzeumokat a bakancslistájára. A Március 15. tér nem csak azért különleges, mert egyedülálló módon háromszög alakú (ez az állítás persze csak marketing fogás ami nem is igaz, hiszen mindjárt itt van Esztergom főtere is, ami úgyszintén tölcsér formájú), hanem […]

Tovább olvasom
Magazin

Ez a pilisi túra mesés kilátással ajándékoz meg – Walczer Patrik képriportja

Piknikezni, sörözni, de akár egy jót merengeni is lehet a Klastrompuszta felett a fák öleléséből kiemelkedő Kémény-szikláról, ahonnan gyönyörűen láthatjuk azt is, ha Kesztölc térsége vastag ködbe burkolódzik. Rövid, egyben fárasztó az út, de megéri felmenni a fehér sziklaszirtre. – Kirándulunk egyet? – kérdezte egy kedves ismerősöm a Kéktúrázás napja előtt, természetesen habozás nélkül igent […]

Tovább olvasom
Magazin

Fantasztikus képek az őszi Esztergomról

Íme néhány kép, amitől bárki Dunakanyar rajongó lesz

Tovább olvasom