Barion Pixel

Olykor háttal megy, de akkor is előre halad – megújult a Nagybörzsönyi Erdei Vasút

Ki ne hallott volna már a Börzsöny szélén megbúvó festői szépségű egykori bányavárosról, Nagybörzsönyről. Már itt, a Kalandos Dunakanyar hasábjain is több alkalommal meséltünk nektek nevezetességeiről, vendégszerető lakóiról. Ezúttal az erdei kisvasút szolgáltatja az apropót ahhoz, hogy ismét felkerekedjünk, és újabb kellemes élményeket szerezzünk magunknak a Dunakanyar eme gyönyörű vidékéről.

A nagybörzsönyi vasútállomás és környéke

Egy Interreges, Magyarországot és Szlovákiát érintő együttműködési projekt keretében az újraindításának 20. évfordulóját ünneplő nagybörzsönyi kisvasút vonatparkja egy több, mint 100 éves, kályhával is felszerelt vagonnal bővült a napokban, valamint „Kassa” nevű mozdonya teljes rekonstrukción esett át. Külön érdekesség, hogy ezek a szerelvények már olyan matuzsálem korúak, hogy alkatrész hozzájuk nemigen szerezhető be, így mindent helyben próbáltak megoldani, és a siker a nagybörzsönyi kisvasút vasutasainak találékonyságán és szakértelmén múlt. A felújított vagon teljesen zárt, így ennek és a kályhának köszönhetően a kisvasút nem csak napsütéses szép időben élvezhető, hanem a borongósabb, hidegebb évszakokban is. Annál is inkább, mert véleményünk szerint a Nagybörzsönyi kisvasút vonala mindenképpen ringbe száll a legizgalmasabb erdei kisvasutak versenyében hegyi pályájával és fordítóival.

Meg kell még említsük, hogy a program keretében az Árpád kori Szent István templom is díszkivilágítást kapott, valamint a Vásártéri Szabadtéri Színház is korszerűsítésre került. Szóval bakancsokat fel, a cudar időjárás már nem lehet akadály! Próbáljátok ki ti is a kisvonatozást a felújított, fűthető vagonban, ami után (igaz, már csak alibiből, a hangulat kedvéért) térjetek be egy forró teára vagy lepényre Nagybörzsöny egyik barátságos falatozójába.