Barion Pixel

Látványos képek a Dunakanyarról

Aki szereti a Dunakanyart az már egészen biztosan találkozott Bujtás Zoltán vagy más néven a Drone Eye photography képeivel. 2020-ban egy egészen elképesztő ötletet valósított meg: gömbpanorámás felvételei segítségével madártávlatból járhatjuk be a DunakanyartA túra készítőjével a képeiről és a terveiről beszélgettünk.

Egy virtuális túra elkészítése rengeteg energiát igényel, lesz még a közeljövőben hasonló munkád?

Igen. Tervezek még több virtuális túrát, pl a Balaton környékének természeti látványosságait, szeretném bemutatni a közeljövőben. Illetve még a várak nagy szerelmese is vagyok, egy korábbi túrát már készítettem várakról http://droneeyephoto.atw.hu/varak

ezt szeretném még tovább fejleszteni oly módon, hogy  Magyarország összes vára körbejárható legyen egyetlen virtuális túrában.

Valamint a Dunakanyar virtuális túrát is fejleszteném, 22 db panorámakép helyett kb 35 -40 panorámaképpel. Betekintést nyerhetünk majd több templomba vagy akár a Remete barlangba is.

Hogyan készíted a virtuális túráid és melyik részét szereted a leginkább?

A virtuális túra tulajdonképpen több gömbpanorámakép összefűzve egyetlen platformon.

A szabadtéri gömbpanorámaképeket drónnal, a beltéri képeket 360 fokos kamerával készítem el, a végleges állapotukat hosszas utómunkával érik el. 

A munkák elkészítésének minden részét szeretem. A képek elkészítésétől az utómunkálatokon át egészen a kész túra összeállításáig

Hogyan választod ki a fotóid témáit és helyszíneit?

Igyekszem érdekes tájakat, helyszíneket fotózni. Mivel a Dunakanyarban élek, így kézenfekvő volt, hogy témának a Dunakanyar természeti szépségét válasszam.

Igen gyakran túrázunk a családdal vagy a barátokkal, többnyire a Börzsönyben, így a kirándulások során a drónom és néhány kamera mindig velem tart, hogy megörökítsem a mesés pillanatokat.

Készítettem egy virtuális túrát dedikáltan a Börzsönyről:

http://droneeyephoto.atw.hu/borzsony

Melyik volt a legemlékezetesebb fotózásod?

A legemlékezetesebb fotózásom 2020 nyarán volt a Börzsönyben. A barátokkal egész nap túráztunk, majd megszálltunk egy éjszakára a Nagy-Hideghegyi turistaházban, hogy a napfelkeltét kipihenten tudjam megörökíteni. A fenti Börzsöny virtuális túrának a kezdő képe bizonyítja, hogy mennyire mesés volt akkor a táj. Igazán felejthetetlen élmény volt.

Van kedvenc helyed a Dunakanyarban?

Igen, több is van.  A kedvenc helyem és egyben a kedvenc fotótémám is a Kisoroszi szigetcsúcs és környéke, Visegrádi vár, Nagymaros, Zebegény.

Mire vagy a legbüszkébb?

2020 tavaszán, mikor hazánkban is megjelent a koronavírus ezzel együtt a kijárási korlátozás és a #maradjotthon mozgalom, a bezártság mindekit megviselt, természetesen engem is.

Ekkor támadt az az ötletem, hogy az évek alatt elkészített gömbpanorámaképekből összeállítok egy virtuális túrát, és ha már kirándulni nem tudtunk ebben az időszakban, akkor kirándulhattunk virtuálisan.

Ezzel szerettem volna kicsit enyhíteni a bezártság érzését.

Amikor megosztottam az oldalamon, rövid időn belül hatalmas sikernek örvendett a munkám, több neves online turisztika magazin is cikket írt róla.

Szóval a legbüszkébb a Dunakanyar virtuális túrára vagyok.

Van olyan témád, amit nagyon szeretnél lefotózni, de még nem volt rá alkalmad? Hova mész legközelebb fotózni?

Természetesen sok olyan témám van, amit le szerettem volna fotózni, de nem volt rá alkalmam, igen hosszú a bakancslistám.

Esztergom és környéke nagyon gyönyörű, régóta szerettem volna fotózni a környéken. Mivel a bazilika felújítása még zajlik, így úgy döntöttem, hogy oda csak akkor látogatok el, ha már befejeződtek a munkálatok.

A következő úticélom Szigliget lesz, elsősorban a Szigligeti vár.

Az interjúban látható képeket a Drone Eye photography készítette. Ha szeretnétek még több képet látni a Dunakanyarról, akkor látogassátok meg a Facebook oldalát is: 

https://www.facebook.com/droneeyephoto