Legendák, finom torták és egy impozáns kastély: Zselízen jártunk

A Garam menti település az Ister-Granum eurorégió legészakibb városkája, amit nem csak gazdag történelmi múltja, hanem a megújuló gasztrokulturális hagyományai tesznek vonzó úticéllá.
Még a sorozat előkészítése során, ami rengeteg kutatómunkával járt, egy roppant izgalmas levelet kaptunk Csonka Ákos történésztől. Ebben olyan sok érdekességet olvastunk, hogy megfogadtuk: Zselízre mindenképp ellátogatunk Galán Angélaval.

Bizonyára senkinek sem kell bemutatni a Sacher-tortát. Ez a barackos, piskótás, csokoládés cukrászkülönlegesség olyan az osztrákoknak, mint nekünk, magyaroknak a Dobos-torta. Bécs városának leghíresebb süteménye rengeteg szálon kötődik Zselízhez, tudtuk meg Kepka Márk történésztől. Különleges élmény volt, hogy időutazásunk a Monarchia korába egy szeletke tortán (és persze Márk színes történetein) keresztül valósult meg.

Eszterházy János Károly gróf 1834-ben bekövetkezett halála után felesége, Eszterházy Rozina a zajos császári fővárost hátrahagyva három lányával Zselízre költözött, amit eddig csak nyári laknak használtak. A grófnőnek azonban egy idő után mégiscsak hiányozni kezdett a bécsi hangulat, ezért 1842-ben meghívta magához Franz Sacher főszakácsot, a róla elnevezett torta megalkotóját. Franznak és feleségének a kastély szomszédságában álló épület lett az ideiglenes otthona. Ebben a házban Kepka Márk odaadó kutatómunkájának és a Sacher Polgári Társulás köszönhetően ma egy kiállítás fogadja a látogatókat, amiben számtalan képen keresztül nyerhetnek betekintést az Eszterházy család leszármazottainak az életébe.

Nem csak Sacher volt az egyetlen világhírű személy, aki a városhoz köthető. Erről már Horváth Géza, tanár, karnagy és zselízi polihisztor mesélt nekünk az Eszterházy-kastélyban. Franz Schubert a híres, osztrák zeneszerző több alkalommal is vendégeskedett a Garam menti városban, akit zenetanárnak hívtak meg a grófhölgyek számára. Horváth Gézától rengeteg izgalmas történetet tudtunk meg Schubert Zselízen töltött napjairól, szokásairól és arról a legendáról, hogy az egyik leghíresebb művét egy itteni szerelem ihlette.

Ennétek egy finom Sacher-tortát? Szerintünk Zselízig meg se álljatok. Ha pedig a finom ízek mellett izgalmas történeteket is hallgatnátok, akkor tartsatok velünk, mert ezt a videónkat is itt láthatjátok először, a Kalandos Dunakanyar oldalán.

Megközelítés

Magazin

Kanyontúra Szentlélekre – Ha valami igazán különlegesre vágysz

Zöldellő mohaszőnyeggel bevont sziklák között tör magának utat a Szentléleki-patak, melynek szurdokvölgye most igazi jégvilággá változott! Fedezzétek fel velünk a Dunakanyar egyik kevésbé ismert szegletét! Az emberben egész élete során ott rejlik a gyermeki kíváncsiság, vágyakozás az új, szokatlan élmények iránt. Ha jobban belegondolunk, földi létünk lényegében a szép emlékek gyűjtögetéséről szól, ami lehet egy […]

Read More
Magazin

Adventi vásárok a Dunakanyarban – Esztergom

VIDEÓ https://youtu.be/-OXELBklrR8A karácsonyi készülődés jegyében körbejárjuk a Dunakanyar városait és megnézzük milyen csodálatos hangulattal várnak titeket. Igyekszünk mindenhonnan egy kis ízelítőt hozni, az első állomásunk Esztergom.

Read More
Magazin

Akik még őrzik a régiek tudását – Ipolyszalka, Letkés, Ipolytölgyes

Távol a zajtól és a városok nyüzsgésétől békés kis falvakat találunk az Ipoly mentén. Az itt élők nyugalmát a börzsönyi erdők vigyázzák és sorsukat az Ipoly kék szalagja fűzi össze. Küldetésünk, hogy feledésbe vesző történeteket keressünk és régi mesterségek után kutassunk az Ister-Granum régió területén.  Ipolyszalkán egy nagyon kedves kis tájházat találtunk, ahol napokig is […]

Read More