Legendák, finom torták és egy impozáns kastély: Zselízen jártunk

A Garam menti település az Ister-Granum eurorégió legészakibb városkája, amit nem csak gazdag történelmi múltja, hanem a megújuló gasztrokulturális hagyományai tesznek vonzó úticéllá.
Még a sorozat előkészítése során, ami rengeteg kutatómunkával járt, egy roppant izgalmas levelet kaptunk Csonka Ákos történésztől. Ebben olyan sok érdekességet olvastunk, hogy megfogadtuk: Zselízre mindenképp ellátogatunk Galán Angélaval.

Bizonyára senkinek sem kell bemutatni a Sacher-tortát. Ez a barackos, piskótás, csokoládés cukrászkülönlegesség olyan az osztrákoknak, mint nekünk, magyaroknak a Dobos-torta. Bécs városának leghíresebb süteménye rengeteg szálon kötődik Zselízhez, tudtuk meg Kepka Márk történésztől. Különleges élmény volt, hogy időutazásunk a Monarchia korába egy szeletke tortán (és persze Márk színes történetein) keresztül valósult meg.

Eszterházy János Károly gróf 1834-ben bekövetkezett halála után felesége, Eszterházy Rozina a zajos császári fővárost hátrahagyva három lányával Zselízre költözött, amit eddig csak nyári laknak használtak. A grófnőnek azonban egy idő után mégiscsak hiányozni kezdett a bécsi hangulat, ezért 1842-ben meghívta magához Franz Sacher főszakácsot, a róla elnevezett torta megalkotóját. Franznak és feleségének a kastély szomszédságában álló épület lett az ideiglenes otthona. Ebben a házban Kepka Márk odaadó kutatómunkájának és a Sacher Polgári Társulás köszönhetően ma egy kiállítás fogadja a látogatókat, amiben számtalan képen keresztül nyerhetnek betekintést az Eszterházy család leszármazottainak az életébe.

Nem csak Sacher volt az egyetlen világhírű személy, aki a városhoz köthető. Erről már Horváth Géza, tanár, karnagy és zselízi polihisztor mesélt nekünk az Eszterházy-kastélyban. Franz Schubert a híres, osztrák zeneszerző több alkalommal is vendégeskedett a Garam menti városban, akit zenetanárnak hívtak meg a grófhölgyek számára. Horváth Gézától rengeteg izgalmas történetet tudtunk meg Schubert Zselízen töltött napjairól, szokásairól és arról a legendáról, hogy az egyik leghíresebb művét egy itteni szerelem ihlette.

Ennétek egy finom Sacher-tortát? Szerintünk Zselízig meg se álljatok. Ha pedig a finom ízek mellett izgalmas történeteket is hallgatnátok, akkor tartsatok velünk, mert ezt a videónkat is itt láthatjátok először, a Kalandos Dunakanyar oldalán.

Megközelítés

Magazin

Téged is vár a Szentendrei Kisállatkert

Szentendrét nagyon könnyű megszeretni. Olyan csábító a hangulata, és annyi mindent kínál az idelátogatóknak, hogy sosem lehet megunni. Akár a várost fedezitek fel, akár a közeli hegyekben kirándultok, mi azt javasoljuk, hogy a Szentendrei Kisállatkertbe feltétlenül látogassátok el. Kevesen tudják, de az állatkertek egyben vadmentő központok is. Különösen igaz ez a szendreire, ahol minden állatnak […]

Read More
Magazin

Ég és föld között – Elképesztő kalandtúra az esztergomi Bazilika kupoláján

Hihetetlen dunai panoráma, karnyújtásnyira levő aranyozott stukkók és extrém séta a kupola felújítását szolgáló állványzaton. Örökre szóló élményt szerez, aki részt vesz az Esztergom-Budapest Főegyházmegyei Turisztikai Iroda exkluzív túráján. A séta elején Tusor Gábor építésvezető egy rövid ismertető keretében elmesélte nekünk, hogy miért is bravúros a kupola felújítását szolgáló állványzat, aminek még külföldről is a […]

Read More
Magazin

Fotós túra a havas Dunakanyarban – Milotai Richárd élménybeszámolója

A fényképezés azt jelenti számomra, hogy megállítom az időt és mindazt a sok csodát, ami abban a pillanatban körülvesz, megpróbálom a lehető legjobban belesűríteni az adott képbe. Igazából csak tolvaj vagyok…”pillanatlopó”, hiszen a legszebbet, már létrehozta a természet az én munkám csak annyi, hogy azt a fotózás alkalmával ne rontsam el.  Szombat reggel álmosan ébredtem […]

Read More