Szobi kápolnák és a dunai kincs

Az Ipoly torkolatánál fekvő város kiváló kiindulópont a környék felfedezéséhez, elég ha csak az innen induló kisvasútra vagy a folyók által kínált vízitúrás lehetőségekre gondolunk. Mi most mégis inkább a helyben maradásra és a város felfedezésére biztatunk titeket és ehhez hoztunk is mindjárt egy legendát és két látnivalót.
 

Bármerre is jár az ember, Szobon lépten-nyomon beleütközik a Luczenbacher család nevébe. Kastélyok, kápolnák és megannyi írásos emlék tanúskodik erről a módos és később a főrendiházi nemességig emelkedő családról ám ez nem volt mindig így. Az első Luczenbacher egyszerű dunai halász volt, aki emellett fát vásárolt a környező településekről és azt szállította Pestre. Hogyan lehetséges, hogy fiai az ország egyik leghíresebb vállalattulajdonosai lettek, akik vasutat építettek és megalapították a Magyar Vontató Gőzhajózási Részvénytársaságot? A helyi legendárium, természetesen gyorsan a segítségünkre siet, eszerint Luczenbacher János egyik nap, amikor a halászhálóját vonta be a hajójába egy igen nehéz kincsesládát talált benne és ebből a kincsből gazdagodott meg és alapozta meg a család vagyonát.

Habár ennél sokkal valószínűbb, hogy a család felemelkedése inkább a szorgalmas és kitartó munkának köszönhető, de a legendát az a történelmi tény teszi igazán izgalmassá, hogy itt süllyedtek el Mária királyné kincsei. 1526-ban, a mohácsi csata után a királyi udvar arannyal megrakott hajókkal próbált nyugatra menekülni, ám azt Esztergom mellett megtámadták és néhány hajó el is süllyedt. Búvárok és régészek a mai napig folytatnak kutatásokat a Helemba-sziget közelében az elveszett kincsek után.

De térjünk vissza a Luczenbacherekhez. Akár kincs, akár szorgalmas munka és jó üzleti érzék által, de olyan gazdagságra tettek szert, amiből nem csak kastélyok épülhettek, hanem a környék szegényeit is támogathatták, közcélokra juttatott alapítványaik több ízben is királyi elismerést nyertek.
Legendák után kutatunk az Ister-Granum régióban és így jutottunk el Szobra is. Készülő videonkból többek között megismerhetitek a temetőkápolna és a kálvária történetét is. Tartsatok velünk!

MEGKÖZELÍTÉS

Magazin

Akik még őrzik a régiek tudását – Ipolyszalka, Letkés, Ipolytölgyes

Távol a zajtól és a városok nyüzsgésétől békés kis falvakat találunk az Ipoly mentén. Az itt élők nyugalmát a börzsönyi erdők vigyázzák és sorsukat az Ipoly kék szalagja fűzi össze. Küldetésünk, hogy feledésbe vesző történeteket keressünk és régi mesterségek után kutassunk az Ister-Granum régió területén.  Ipolyszalkán egy nagyon kedves kis tájházat találtunk, ahol napokig is […]

Read More
Magazin

Egy tökéletes hely az egész család számára: Irány a Mogyoró-hegy!

Ha egy könnyű, családos túracélponton gondolkozol, akkor mi adunk most egy tippet. Fedezd fel újra ezt az erdei csodavilágot és töltsetek el egy kellemes napot a Mogyoró-hegyen. Mindegy, hogy csak egy-két órát maradsz itt vagy egy egész napot, az élmény garantált. A hegy rétjeiről gyönyörű kilátás nyílik a Dunakanyarra. Találhattok itt játszóteret és fából épült […]

Read More
Magazin Videók

Legendák és régi mesterségek nyomában: KARVA

Folytatjuk a kalandozásunkat az Ister-Granum régióban. A sorozat harmadik részét láthatjátok, amiben Galán Géza eredt útnak, hogy felfedezze Karva különlegességeit. Gyertek és ismerjétek meg a kastélyok falvának 3 kincsét, az itt élők összetartását, a gyönyörű dunai környezetet és a falu újjászületését és élni akarását.https://youtu.be/JiUmCLUWKAY

Read More