Zebegény – A művészek és a kirándulók kedvelt célpontja

 
Zebegényt természeti adottságai, üde levegője, falusias bája és épített örökségei méltán teszik a Dunakanyar egyik leghangulatosabb településévé. Ékkő, amely a Duna és a Börzsöny szerelmes öleléséből született. Persze csak a szerelem még nem volna elég, kellettek ide szorgos telepesek is, akik úgy döntöttek, hogy itt építenek házat és új hazát maguknak. A török időkben elnéptelenedett területre magyarok, szlávok és svábok jöttek. Úgy tartják talán az utóbbiak adták a település nevét is, akik skatulya hajókon ereszkedtek le a Dunán és a kiszélesedő folyót látva azt hitték a tengerhez értek. Így jött a felkiáltás: „See Beginnt!” (Kezdődik a tenger).
 

Az 1900-as évek elején egyre több fővárosi polgár fedezte fel a páratlan szépségű települést. Közöttük is mindenképpen említésre méltó Szőnyi István festőművész, aki feleségül vette a zebegényi nyaraló tulajdonos, Bartóky József földművelésügyi államtitkár lányát, Bartóky Melindát. Később a házaspár Zebegénybe költözött s ezzel valami egészen új kezdődött el a település életében. Szőnyi és az általa létrehozott művészkolónia csak úgy, mint az új templomot építő Kós Károly és vele tartó művésztársai pezsgő hangulatú nyaralóéletet és magas színvonalú alkotói légkört hoztak létre s ennek hatása máig érezhető a falu arculatában. Ekkortájt születtek az olyan nagyszerű alkotások is, mint az Országzászló és a Hősök Emléke, a Havas Boldogasszony templom vagy épp a Napraforgó-házak.

Érdekes történetek, régi mesterségek és feledésbe vesző legendák után kutatunk az Ister-Granum régióban. Így jutottunk el Zebegénybe is ahol megismertük, hogy…
– a városi tanács milyen csellel mentette meg a lebontástól az országzászlót a pártállami időkben.
– milyen hatalmas gyűjteménnyel rendelkezik a hajózási múzeum és milyen odaadással folytatja a hajózási emlékek gyűjtését Farkas Judith.
– mi a története a remetebarlangnak és a falu leghíresebb festőjének, Szőnyi Istvánnak.
– hogyan készülnek a faragott gyertyák.
Kövessetek minket, mert hamarosan a Zebegényről szóló kisfilmet is csak itt láthatjátok a Kalandos Dunakanyar oldalán!

MEGKÖZELÍTÉS