Egy lenyűgöző utazás madártávlatból: Virtuális túra a Szentendrei Skanzenben

Szentendre rengeteg élményt és látnivalót kínál, de ezúttal „csupán” egyetlen nevezetességéhez invitálunk titeket, mégpedig az ország legnagyobb szabadtéri néprajzi múzeumához. Ki ne járt volna a szentendrei Skanzenben legalább egyszer életében? De ha már egyszer láttad, mindent láttál? Na ez a Skanzenre biztos nem igaz! Vegyetek részt különleges virtuális túránkon, ahol most először fentről nézhettek körbe, és ha tetszett a látvány, akkor irány Szentendre és fedezzétek fel újra a Skanzent!

Szeretnéd a látványt teljes képernyőn élvezni? Kattints az alábbi ikonra!

Skanzen 1967-ben nyitotta meg a kapuit és bár az azóta eltelt 55 év hosszú idő, a múzeum mégis folyamatosan képes volt a megújulásra. A Skanzen annak ellenére tud nagyon mai és friss lenni, hogy a múltba vezet vissza minket. Hogy ez hogyan lehetséges? Például az aktív élménypontokon keresztül, ahol bepillantást nyerhetünk a szövés-fonás vagy a falusi mosás rejtelmeibe, gyógynövényeket szagolhatunk, szörpöket, lekvárokat kóstolhatunk.  Érdemes időről-időre visszatérni ide, hiszen az állandó kiállítások mellett folyamatosan frissülő, izgalmas időszakos tárlatokkal is várja a múzeum csapata az érdeklődőket, sőt workshopokra is jelentkezhetünk, ahol például a kemencehasználatot tanulhatjuk meg vagy forgathatjuk a korongot a fazekasműhelyben.

Egy hely, bármennyire is érdekes vagy gyönyörű, az emberektől válik élővé! És valóban, itt is, az egyes házaknál a látogatókat korabeli öltözetben fogadó férfiak és asszonyok, az utcán zenélő dudás vagy épp az anekdotázó vízimolnár emel hidat múlt és jelen között.

Skanzen Szentendre külvárosi részén található, a Duna-Ipoly Nemzeti Park területén, természetvédelmi övezetben. Nagysága közel akkora, mint a budapesti Margit-sziget kétharmada. 8 tájegység képviselteti magát a múzeum területén, ahol az 1700-as évek közepétől kezdődő és az 1900-as évek elejéig tartó időszak magyar lakta vidékeinek életmódja, lakáskultúrája, szokásai elevenednek meg. Hogy hogyan? Ehhez több, mint 300 épületet telepítettek át ide az ország különböző szegletéből, köztük 5 malmot, de még egy Felső-Tiszavidékről származó fakazettás református templomot és a Skanzen jelképéül szolgáló haranglábat is! Eredeti helyükön ezek az épületek pusztulásra voltak ítélve, itt azonban méltó helyre kerültek, hogy mementóként szolgáljanak a régmúlt időkről. A tájegységeken belül az épületeket településnéprajzi szempontok alapján faluszerű csoportokba rendezték.

A Skanzent bátran felfedezhetjük gyerekekkel is, ugyanis nemcsak játszótereket alakítottak ki a múzeum területén, hanem több interaktív élményponton is várják őket, ahol maguk is kipróbálhatják, milyen volt régen az élet a falun, milyen lehetett egy szatócsboltban eladónak lenni vagy megismerkedhetnek a tanyasi állatokkal. Ha családdal megyünk, mindenképpen utazzunk a Skanzen kisvonatjával is!

Szöveg: Alberti Zsuzsanna, kép: Milotai Richárd

MEGKÖZELÍTÉS

Magazin

Újra Váci Világi Vigalom, július 22-23-24.

A Váci Nyár gazdag kulturális kínálatának csúcspontja a két év kihagyás után újra megrendezésre kerülő Váci Világi Vigalom, a legnagyobb nyári szabadtéri fesztivál a Duna bal partján. Koncertek, ízek, illatok, vidám forgatag három nap és három éjen át. A város közterei, kiállítóhelyei, templomai, mind programhelyszínné válnak. Az utcák megtelnek árusokkal, vidám gyerekkacaj és önfeledt ünneplés […]

Read More
Magazin

Exkluzív: madártávlatból is láthatod a Skanzen legújabb tájegységét.

A Szentendrei Skanzen jóvoltából lehetőséget kaptunk, hogy drónfelvételek által mutassuk meg az újonnan átadott Erdély épületegyüttest. Ottjártunkkor képeket, videót és természetesen egy 360 fokos panorámaképet is készítettünk. Ezeket elsőként csak itt láthatjátok a Kalandos Dunakanyar oldalain. Aki az elmúlt években ellátogatott a Skanzenbe, annak bizonyára feltűnt az az út melletti építkezés, amiben egy egész kisváros […]

Read More
Magazin

Ágyúdörgéstől és puskaropogástól volt hangos a Nógrádi vár. – Kép és videó

Idén két év kihagyás után, immár hetedik alkalommal rendezték meg a Nógrádi Várjátékokat. A szervezők színes programokkal, koncertekkel, harci bemutatókkal és természetesen egy igazán látványos várostrommal várták az idelátogatókat. https://youtu.be/K4YlAUTBkkY A csata abba az időbe repített vissza minket, amikor ezen a vidéken utazott át a török pasa leánya, kit csak egy kisebb sereg kísért. Így […]

Read More