Igazi, piaci hangulatot keresel? Akkor ide feltétlenül el kell jönnöd. Irány Szentendre!

A Piacozás ezen a helyen nem csupán bevásárlás, hanem igazi nagybetűs program, úgyhogy Ti, messzebbről érkezők se habozzatok, útra fel! Érdemes egybekötni az utat egy kis sétával a belváros még ébredező utcáin, keressétek meg Szentendre legérdekesebb cégéreit, igyatok valamit az egyik kávézó teraszán! Utatokat ezután a Bükkös-patak felé vegyétek! Hamarosan az árnyas fák alá érkezve megpillanthatjátok a piaci forgatagot, ahol az első standokhoz közeledve az ember szívét különös izgalom fogja el!

Igazi termelői piac ez, harsogó zöld levélzöldségek, roppanós cseresznye, feszülő, élénk piros paradicsomok, édes eperillat és még sorolhatnám. Egy háziasszony fejébe egyből izgalmas receptek tolulnak, nehéz visszafogni magunkat! A zöldségek, gyümölcsök mellett mindent megvehetünk, ami csak a hétvégi menühöz kellhet: érlelt sajtok, különleges kolbászok, kovászos kenyér, ínycsiklandó péksütemények, lekvárok, szörpök! Színpompás virágos standok és egy-egy kézműves mester különlegességei teszik még változatosabbá a piacot.

A portékákon túl mi az, ami miatt érdemes ide rendszeresen ellátogatni: az igazi piaci hangulatért! Ezen a kis utcarészen csupa csillogó tekintetet látni, mosolygós arcokat, a pult két oldalán állók kedélyes beszélgetésének duruzsolása tölti meg a levegőt. A termelők büszkén mesélnek portékájukról, avatnak be műhelytitkokba, de szívesen adnak tippeket a főzéshez, felhasználáshoz. Sokszor már régi ismerősként köszöntik vevőiket, ha pedig épp nincs vásárló, csendes derűvel tesznek-vesznek a pultnál, fél szemmel a forgatagot figyelve.

Mi ezúttal bébi céklát, kovászolni való uborkát, hozzá való kaprot, bivaly kolbászt és egy igazi különlegességet, kecsketejből készült camembert sajtot vettünk, de csupán a józan ész szabott határt vásárlási kedvünknek, mert különben szinte minden standnál tudtunk volna nekünk tetsző portékát választani, úgyhogy már most tudjuk, ide még egész biztosan visszatérünk!

És ha még mindig nem elég a piacozásból, minden hónap 3. vasárnapján az Antik: bolhapiac és kézműves vásár veszi át a megszokott standok helyét! Ne hagyjátok ki azt sem, találkozzunk legközelebb ott!  

SZÖVEG: Alberti Zsuzsanna, Kép: Milotai Richárd

MEGKÖZELÍTÉS

Magazin

Újra Váci Világi Vigalom, július 22-23-24.

A Váci Nyár gazdag kulturális kínálatának csúcspontja a két év kihagyás után újra megrendezésre kerülő Váci Világi Vigalom, a legnagyobb nyári szabadtéri fesztivál a Duna bal partján. Koncertek, ízek, illatok, vidám forgatag három nap és három éjen át. A város közterei, kiállítóhelyei, templomai, mind programhelyszínné válnak. Az utcák megtelnek árusokkal, vidám gyerekkacaj és önfeledt ünneplés […]

Read More
Magazin

Exkluzív: madártávlatból is láthatod a Skanzen legújabb tájegységét.

A Szentendrei Skanzen jóvoltából lehetőséget kaptunk, hogy drónfelvételek által mutassuk meg az újonnan átadott Erdély épületegyüttest. Ottjártunkkor képeket, videót és természetesen egy 360 fokos panorámaképet is készítettünk. Ezeket elsőként csak itt láthatjátok a Kalandos Dunakanyar oldalain. Aki az elmúlt években ellátogatott a Skanzenbe, annak bizonyára feltűnt az az út melletti építkezés, amiben egy egész kisváros […]

Read More
Magazin

Ágyúdörgéstől és puskaropogástól volt hangos a Nógrádi vár. – Kép és videó

Idén két év kihagyás után, immár hetedik alkalommal rendezték meg a Nógrádi Várjátékokat. A szervezők színes programokkal, koncertekkel, harci bemutatókkal és természetesen egy igazán látványos várostrommal várták az idelátogatókat. https://youtu.be/K4YlAUTBkkY A csata abba az időbe repített vissza minket, amikor ezen a vidéken utazott át a török pasa leánya, kit csak egy kisebb sereg kísért. Így […]

Read More