Barion Pixel

Egy gyári munkás, aki szabadidejében a tájat fotózza és saját honlapján népszerűsíti Helemba látnivalóit

Eladtam a nyaralómat és a pénzen kajakokat vettem, hogy másokkal is megismertessem a Garam és az Ipoly szépségét – kezdi történetét Krizsan Tamás, akivel a Chlabaturism facebook oldal kapcsán készített interjút Milotai Richárd.

Tamás élete egyáltalán nem mondható szokványosnak. Elmondása szerint árult már festményeket Portugáliában, csomagolt kész ételeket Angliában, majd dolgozott egy dániai fóliagyárban is, ami végül Párkányba települt át. Jött a gyár és jött vele Tamás is, aki immáron 15 éve dolgozik ott operátorként majd csoportvezetőként.

Tamás, hogyan lehetséges, hogy egy gyárban dolgozol, de a szabadidőben egy kis felvidéki régió turisztikai adottságait szeretnéd népszerűsíteni?

– Én csak önjelölt „piárosa” vagyok Helembának. 20 éve Kovácspatakon a Hotel Panorámában dolgoztam úszómesterként 5 egymást követő szezonban, ekkor szerettem bele a tájba és vásároltam is Helembán egy nyaralót. Ezután becsukott a Hotel Panoráma majd a Kékhal étterem is, a pionír tábort is lebontották és nagyon rossz volt ezt látni. Ekkor jött az ötlet, hogy nem hagyom, hogy feledésbe merüljön Kovácspatak és megszületett a Chlabaturism.eu weboldal, amit később leváltott a jelenlegi facebookos oldal.

A Kovácspataki sziklák a Dunakanyar egyik jellegzetes hegyvonulata, amit olykor „elszakított Börzsönynek” is hívnak. Nem is csoda, hiszen ez a vulkanikus eredetű vidék geológiai értelemben a Börzsönyhöz tartozik csak az Ipoly folyó levágta róla (úgy 18 millió éve). A Kovácspataki-hegy Duna felé eső oldala meredeken szakad le, amely látványos sziklaformációkat eredményez. A hegy tetejéről páratlan kilátás nyílik Esztergom és a Visegrádi hegység felé, amelyről már mi is készítettünk egy 360 fokos panorámaképet.

A fotóidból sugárzik, hogy szenvedélyesen szereted ezt a tájat, hol tanultál fényképezni?

– Nincs, se fotós se videós múltam. Húsz éve Budapesten egy magániskolában tanultam, informatikai statisztikus és gazdasági tervező szakon. Ez arra volt jó, hogy rájöjjek, nem szeretnék sem irodában dolgozni sem nagyvárosban élni. Azelőtt csak közeli programlehetőségeket osztottam meg a Chlabaturism oldalon, de a járvány miatt nem volt semmilyen esemény, nem történt semmi, így elkezdtem fotózni, és nagyon megtetszett a műfaj.

Korán kelsz a szép fényekért?

– Igen, napkeltéért és az állatok miatt korán kell kelni, de ha a munkahelyem kedvéért fel tudok kelni fél ötkor, akkor olyan dologért, amit szeretek miért ne tudnék?

Honnan jött az ötlet, hogy kajakkölcsönzőt nyitsz?

– Ez egy régi álom volt és ezzel a nyaraló tulajdonosoknak is szeretnék segíteni, hogy ezt is fel tudják kínálni a vendégeiknek, mert jelen pillanatban már nincs hiány szállásadókból, viszont a szolgáltatásokból itt kevés van. Ezzel együtt a kajakkölcsönző még kísérleti stádiumban van. Az a helyzet Szlovákiában, hogy nem elég néhány kenut vásárolni, hanem itt az evezős kultúrát is föl kell építeni. Míg Magyarországon Szobtól Kismarosig 15 kenukölcsönző várja vendégeit, addig nálunk ez a szám nulla.

Milyen látnivalót javasolnál azoknak, akik még nem ismerik Helembát?

– A környék legszebb része szerintem a piros jelzésű túraútvonal Kovácspatakon, ami a sziklák peremén halad végig. A nyári hőségben viszont inkább egy fürdőzéssel egybekötött kenu túrát javasolnék az Ipolyon vagy a Garamon. A környék rengeteg látnivalót kínál, ezért ha valaki több napra jönne evezni vagy túrázni, akkor természetesen tudok segíteni szállás intézésben, mivel jó pár nyaraló tulajdonossal kapcsolatban vagyok.

Aki a Garamon vagy az Ipolyon evez mit láthat, milyen élményekben lehet része?

– Egy más világ, nem tudok másként fogalmazni egy teljesen új világ nyílik meg előttük. Nyilván vannak szakaszok, ahol több a horgász vagy olyan részek is, amik autóút mellett vezetnek, viszont a legtöbb az olyan hely, amit másként nem tudnak megközelíteni csak evezve. Na, ezekért a részekért érdemes vízre szállni, ahol körülöttük nincs más csak az érintetlen természet. Gémek, kócsagok halásznak a sekély vízben, néha a partról egy hód csapódik a vízbe, madárdalon kívül semmi sem szűrődik át a lombokon és ilyenkor igazán szabadnak érezheti magát bárki. Mindkét folyó nagyon hasonló. Vannak mélyebb, lassú folyású részek és vannak gyorsfolyású szakaszok kristálytiszta vízzel ahol mindenképpen érdemes megállni egy kis fürdőzésre.

Szerinted mit hoz a jövő, mennyire válik ismertté a Chlabaturism oldal?

– Úgy érzem, hogy a Chlabaturism már most sokkal ismertebb, mint ahogy azt valaha is el tudtam képzelni. Szeretném kihangsúlyozni, hogy a Chlabaturism nem egy kölcsönző, hanem egy olyan oldal, amit abból a célból hoztam létre, hogy mindenkivel megismertessem és ha lehet meg is szerettessem ezt a csodálatos környéket, ami annyi látnivalót és program lehetőséget kínál. A jövőt elég rózsásan látom a kezdetekhez képest. Mármint Kovácspatak és Helemba jövőjét. A megújult Kékhal étterem három éve újra megnyitott, egyre több a kiadó nyaraló. Nemrég a Hotel Panoráma is felvette velem a kapcsolatot és megírták, hogy hamarosan nyitnak. Bízom benne, hogy a szolgáltatások is bővülni fognak, én megtettem az első lépést a kölcsönzővel. 2021-re csak egy célt tűztem ki: facebookon elérni az 1000 követőt, hogy ezzel minél több emberhez eljussanak a helyi program lehetőségek és tippek.

Hasznos linkek:

A Chalabaturism facebook oldala: https://www.facebook.com/chlabaturism

Krizsan Tamás hajókölcsönzője: https://www.chlabaturism.com/

Az interjúban található képeket Krizsan Tamás készítette.

MEGKÖZELÍTÉS

Magazin

A reneszánsz sárkány éve Vácott – Báthori 550 emlékév

ác ebben az évben megidézi a város reneszánsz virágkorát. Az eseménysorozat apropója, hogy 550 évvel ezelőtt szentelték váci püspökké a humanista Báthori Miklóst, aki Mátyás király udvarával vetekedő reneszánsz központot alakított ki Vácon.   A több hónapon átívelő eseménysorozat célja, hogy a látogatók bepillantást nyerjenek a város 15-16. századi virágkorába. A résztvevők megismerhetik az itáliai […]

Tovább olvasom
Magazin

Látógatóban az Eszperantó-forrásnál – Walczer Patrik képriportja

Világbajnoki címmel is felér és joggal lehetünk büszkék, ha télen megembereljük magunkat, felkelünk a kanapéról és a telefont túrabakancsra cserélve barangolunk egyet a természetben. Az élmény most sem maradhatott el, tehénbőgés és láncfűrész hangja kísért a piliscsévi Eszperantó-forrásig vezető utamon. Mérte már valaki stopperrel, hogy mennyi idő alatt ér oda a kiszemelt célponthoz? Amennyiben igen, […]

Tovább olvasom
Magazin

A Studenka-forrás felfedezése – Walczer Patrik képriportja

Szinte teljesen lerúgták magukról az utolsó leveleket is a fák és már vastag hóréteg borítja az erdőket, hegyeket, ám a tél beköszönte előtti utolsó napokban még felkerestük a piliscsévi Studenka-forrás környékét, hogy megörökítsük az ősz minden színárnyalatát. Képriport az eldugott pihenőhelyről. Remek kis körpanoráma tárul elénk a piliscsévi Kálvária utca felől megközelíthető Tetős-hegyről, ahol legutóbbi […]

Tovább olvasom