A pajkaszegi községházán túl – Pilisi remeték nyomában I.

Pilisszentlélek az utóbbi években igazi modern zarándokhellyé vált, sokan érkeznek a festői fekvésű, eldugott kis faluba, hogy koccintsanak egyet Teca kocsmájában vagy hogy készítsenek egy fotót a kakaós briós szobránál. Azonban, ha egy kicsit tovább sétálunk a falu központjától, visszarepülhetünk a történelembe, egészen a középkorig és egy pálos kolostor romjait fedezhetjük fel. Magunkba szívhatjuk ennek a különleges helynek a békéjét, és körbetekintve nem is lesz nehéz megértenünk, mi vonzotta az egykori szerzeteseket ehhez az élethez.

A lengedező szélben a múlt titkát vigyázó tölgyfák suttognak egymásnak régmúlt meséket. E fák öleléséből kibontakozva a tisztáson évszázados tanújelek: építőkövek, amik hajdan élt férfiak, pálos szerzetesek emlékét őrizik. Az 1200-as évek elején időről-időre néhányan a Pilis erdőibe elvonultak vissza a remeteséget választva. Özséb, esztergomi kanonok is gyakran csatlakozott hozzájuk, majd a tatárjárás után 1242-ben méltóságairól, vagyonáról lemondva végleg visszavonult a Pilisszentlélek és Kesztölc határában lévő Hármas-barlangba, ahol társaival szentélyt és monostort építettek (Klastrompuszta, Szent Kereszt monostor).

Később, ahogy teltek az évek, az ország különböző szegleteiből több remeteség is csatlakozott hozzájuk, közösségbe szerveződtek, majd 1309-től Első Remete Szent Pál után Pálos szerzetesként kezdik őket ismerni. Névadójuk nyomán hitvallásuk a magány és a csend szeretete, az elmélkedő imádság volt. 1328-ban aztán XXII. János részéről a pápai jóváhagyást is megkaptak, mint az első magyar alapítású szerzetesrend. A török megszállásig népszerűségük töretlen volt, szerte az országban számos kolostort alapítottak.

A mai Pilisszentlélek közlében IV. Béla 1263-ban egy vadászkastélyt adományozott a pálosoknak, pár évvel később, 1287-ben pedig IV. Kun László király bízta meg azzal a szerzeteseket, hogy a mai falu határában lévő Benedekvölgye nevű helyen kápolnát és kolostort építsenek. A kolostor az 1500-as évekig szépen gyarapodott, a Szentlélek kolostorban Károly Róbert is megfordult, Nagy Lajos király pedig 1378-ban a húsvéti nagyhetet töltötte itt, ám 1526-ban a portyázó török hadak lerombolták, az ezt követő években teljesen lepusztult.

Ma már nem sok látszik az egykori templomból és kolostorból, pedig egészen az 1900-as évek elejéig még magasan álltak falai, azonban az építőköveket ezután széthordták. Mégis, így romosan is érdemes felkeresni ezt a kis tisztást, mert a kövei régi idők hitét és dicsőségét őrzik, melyeken megpihenve kitárul az erdő végtelen nyugalma.

MEGKÖZELÍTÉS

Egy gyári munkás, aki szabadidejében a tájat fotózza és saját honlapján népszerűsíti Helemba látnivalóit

Eladtam a nyaralómat és a pénzen kajakokat vettem, hogy másokkal is megismertessem a Garam és az Ipoly szépségét – kezdi történetét Krizsan Tamás, akivel a Chlabaturism facebook oldal kapcsán készített interjút Milotai Richárd. Tamás élete egyáltalán nem mondható szokványosnak. Elmondása szerint árult már festményeket Portugáliában, csomagolt kész ételeket Angliában, majd dolgozott egy dániai fóliagyárban is, […]

Bővebben

Káprázatos virágok a strázsa-hegyi bunker-túrán

Teljes pompájába tündököl az egykor katonai lőtérként szolgáló Strázsa-hegy. Talán nincs is olyan évszak, amikor ne találnánk itt valami izgalmasat, de tavasztól őszig egyenesen kötelező program legalább egyszer ellátogatni ide, mert szinte minden héten más-más arcát mutatja a hegy. Amatőr vagy profi fotósoknak ez a hely igazi paradicsom, de aki csak gyönyörködni szeretne itt az […]

Bővebben

Fedezd fel a környék legendáit és kóstold meg a legfinomabb helyi termékeket!

A Kalandos Dunakanyar izgalmas játékra hívja az Ister-Granum Eurórégióban élőket. A WaVE, a vízhez kapcsolódó örökségek hasznosítását és újraértékelését célzó uniós projekt részeként keressük azokat a környékbeli legendákat és kihalófélben lévő mesterségeket, melyek valamilyen formában a vízhez kötődnek. https://youtu.be/v7JIJX6etiU A Duna és a Garam évezredek óta meghatározza mindennapjainkat, már a települések kialakulásában is nagy szerepe […]

Bővebben
X