A pajkaszegi községházán túl – Pilisi remeték nyomában I.

Pilisszentlélek az utóbbi években igazi modern zarándokhellyé vált, sokan érkeznek a festői fekvésű, eldugott kis faluba, hogy koccintsanak egyet Teca kocsmájában vagy hogy készítsenek egy fotót a kakaós briós szobránál. Azonban, ha egy kicsit tovább sétálunk a falu központjától, visszarepülhetünk a történelembe, egészen a középkorig és egy pálos kolostor romjait fedezhetjük fel. Magunkba szívhatjuk ennek a különleges helynek a békéjét, és körbetekintve nem is lesz nehéz megértenünk, mi vonzotta az egykori szerzeteseket ehhez az élethez.

A lengedező szélben a múlt titkát vigyázó tölgyfák suttognak egymásnak régmúlt meséket. E fák öleléséből kibontakozva a tisztáson évszázados tanújelek: építőkövek, amik hajdan élt férfiak, pálos szerzetesek emlékét őrizik. Az 1200-as évek elején időről-időre néhányan a Pilis erdőibe elvonultak vissza a remeteséget választva. Özséb, esztergomi kanonok is gyakran csatlakozott hozzájuk, majd a tatárjárás után 1242-ben méltóságairól, vagyonáról lemondva végleg visszavonult a Pilisszentlélek és Kesztölc határában lévő Hármas-barlangba, ahol társaival szentélyt és monostort építettek (Klastrompuszta, Szent Kereszt monostor).

Később, ahogy teltek az évek, az ország különböző szegleteiből több remeteség is csatlakozott hozzájuk, közösségbe szerveződtek, majd 1309-től Első Remete Szent Pál után Pálos szerzetesként kezdik őket ismerni. Névadójuk nyomán hitvallásuk a magány és a csend szeretete, az elmélkedő imádság volt. 1328-ban aztán XXII. János részéről a pápai jóváhagyást is megkaptak, mint az első magyar alapítású szerzetesrend. A török megszállásig népszerűségük töretlen volt, szerte az országban számos kolostort alapítottak.

A mai Pilisszentlélek közlében IV. Béla 1263-ban egy vadászkastélyt adományozott a pálosoknak, pár évvel később, 1287-ben pedig IV. Kun László király bízta meg azzal a szerzeteseket, hogy a mai falu határában lévő Benedekvölgye nevű helyen kápolnát és kolostort építsenek. A kolostor az 1500-as évekig szépen gyarapodott, a Szentlélek kolostorban Károly Róbert is megfordult, Nagy Lajos király pedig 1378-ban a húsvéti nagyhetet töltötte itt, ám 1526-ban a portyázó török hadak lerombolták, az ezt követő években teljesen lepusztult.

Ma már nem sok látszik az egykori templomból és kolostorból, pedig egészen az 1900-as évek elejéig még magasan álltak falai, azonban az építőköveket ezután széthordták. Mégis, így romosan is érdemes felkeresni ezt a kis tisztást, mert a kövei régi idők hitét és dicsőségét őrzik, melyeken megpihenve kitárul az erdő végtelen nyugalma.

MEGKÖZELÍTÉS

Magazin

Újra Váci Világi Vigalom, július 22-23-24.

A Váci Nyár gazdag kulturális kínálatának csúcspontja a két év kihagyás után újra megrendezésre kerülő Váci Világi Vigalom, a legnagyobb nyári szabadtéri fesztivál a Duna bal partján. Koncertek, ízek, illatok, vidám forgatag három nap és három éjen át. A város közterei, kiállítóhelyei, templomai, mind programhelyszínné válnak. Az utcák megtelnek árusokkal, vidám gyerekkacaj és önfeledt ünneplés […]

Read More
Magazin

Exkluzív: madártávlatból is láthatod a Skanzen legújabb tájegységét.

A Szentendrei Skanzen jóvoltából lehetőséget kaptunk, hogy drónfelvételek által mutassuk meg az újonnan átadott Erdély épületegyüttest. Ottjártunkkor képeket, videót és természetesen egy 360 fokos panorámaképet is készítettünk. Ezeket elsőként csak itt láthatjátok a Kalandos Dunakanyar oldalain. Aki az elmúlt években ellátogatott a Skanzenbe, annak bizonyára feltűnt az az út melletti építkezés, amiben egy egész kisváros […]

Read More
Magazin

Ágyúdörgéstől és puskaropogástól volt hangos a Nógrádi vár. – Kép és videó

Idén két év kihagyás után, immár hetedik alkalommal rendezték meg a Nógrádi Várjátékokat. A szervezők színes programokkal, koncertekkel, harci bemutatókkal és természetesen egy igazán látványos várostrommal várták az idelátogatókat. https://youtu.be/K4YlAUTBkkY A csata abba az időbe repített vissza minket, amikor ezen a vidéken utazott át a török pasa leánya, kit csak egy kisebb sereg kísért. Így […]

Read More