Barion Pixel

Fedezd fel a környék legendáit és kóstold meg a legfinomabb helyi termékeket!

A Kalandos Dunakanyar izgalmas játékra hívja az Ister-Granum Eurórégióban élőket. A WaVE, a vízhez kapcsolódó örökségek hasznosítását és újraértékelését célzó uniós projekt részeként keressük azokat a környékbeli legendákat és kihalófélben lévő mesterségeket, melyek valamilyen formában a vízhez kötődnek.

A Duna és a Garam évezredek óta meghatározza mindennapjainkat, már a települések kialakulásában is nagy szerepe volt a folyóknak és az azokat körülölelő gazdag természeti adottságoknak. Sokan tudjuk, hogy  Marcus Aurélius római császár, itt a Garam torkolatánál írta híres elmélkedéseit és már az általános iskolában megtanultuk, hogy Géza fejedelem a környék természeti kincsei miatt is választotta a magyarság központjául a Duna fölé magasodó dombot.

Számos érdekes történetet azonban csak a helyiek ismernek, közülük is sokszor csak az idősebbek. A legenda és mesterség kereső játékunk célja, hogy megőrizzük ezeket a szellemi értékeket. A fellelhető történeteket összegyűjtsük és a legizgalmasabbakat videós formában is feldolgozva őrizzük meg az utókornak. Így a térségben élők és az idelátogatók megismerhetik szellemi és kulturális örökségünk eddig rejtett részleteit, miközben népszerűsítjük lakóhelyünk egyedülálló adottságait is.

 

Ha ön is ismer érdekes vízhez kötődő legendát vagy mesterséget, akkor kérjük mesélje el nekünk!

A Játék menete:

  • Írja meg egy levélben az Ön által ismert legenda vagy mesterség történeté
  • Legenda esetén ismertesse annak helyszínét, szereplőit és esetleges utóéletét is. Kihalófélben lévő vagy már nem űzött mesterség esetén röviden mutassa be a mesterséget, megemlítve a hozzá kapcsolódó eszközöket és helyszí
  • Kérjük a szövegben térjen ki arra is, hogy ki, kik azok a személyek, akik akár szóban is mesélni tudnának minderrő
  • Ha esetleg rendelkezik bármilyen tárgyi emlékkel, akkor kérjük készítsen róla fotót és mellékelje levelé
  • A játékban résztvevők, azaz a beküldők között három ajándékcsomagot sorsolunk ki 2021. június 28-á Az ajándékcsomagokat az Ister-Granum Eurorégióban élő helyi termelők legfinomabb termékeivel töltjük fel a Kiskosár Bevásárló Közösség segítségével. A nyerteseket a Kalandos Dunakanyar facebook oldalán és email-ben is értesítjük.
  • A legjobb történeteket a Kalandos Dunakanyar feldolgozza és egy-egy izgalmas videóban bemutatja. A 12 részből álló videósorozatot a Kalandos Dunakanyar honlapján és YouTube csatornáján lehet majd megtekinteni.


További részleteket, érdekességeket, a Kalandos Dunakanyar weboldalán, a www.kalandosdunakanyar.hu -n, illetve a a Kalandos Dunakanyar facebook oldalán, https://www.facebook.com/Kalandos-Dunakanyar-104151038075575 találnak.

Várjuk az izgalmas történeteket!

Kalandos Dunakanyar

www.kalandosdunakanyar.hu

Magazin

A reneszánsz sárkány éve Vácott – Báthori 550 emlékév

ác ebben az évben megidézi a város reneszánsz virágkorát. Az eseménysorozat apropója, hogy 550 évvel ezelőtt szentelték váci püspökké a humanista Báthori Miklóst, aki Mátyás király udvarával vetekedő reneszánsz központot alakított ki Vácon.   A több hónapon átívelő eseménysorozat célja, hogy a látogatók bepillantást nyerjenek a város 15-16. századi virágkorába. A résztvevők megismerhetik az itáliai […]

Tovább olvasom
Magazin

Látógatóban az Eszperantó-forrásnál – Walczer Patrik képriportja

Világbajnoki címmel is felér és joggal lehetünk büszkék, ha télen megembereljük magunkat, felkelünk a kanapéról és a telefont túrabakancsra cserélve barangolunk egyet a természetben. Az élmény most sem maradhatott el, tehénbőgés és láncfűrész hangja kísért a piliscsévi Eszperantó-forrásig vezető utamon. Mérte már valaki stopperrel, hogy mennyi idő alatt ér oda a kiszemelt célponthoz? Amennyiben igen, […]

Tovább olvasom
Magazin

A Studenka-forrás felfedezése – Walczer Patrik képriportja

Szinte teljesen lerúgták magukról az utolsó leveleket is a fák és már vastag hóréteg borítja az erdőket, hegyeket, ám a tél beköszönte előtti utolsó napokban még felkerestük a piliscsévi Studenka-forrás környékét, hogy megörökítsük az ősz minden színárnyalatát. Képriport az eldugott pihenőhelyről. Remek kis körpanoráma tárul elénk a piliscsévi Kálvária utca felől megközelíthető Tetős-hegyről, ahol legutóbbi […]

Tovább olvasom