Fedezd fel a környék legendáit és kóstold meg a legfinomabb helyi termékeket!

A Kalandos Dunakanyar izgalmas játékra hívja az Ister-Granum Eurórégióban élőket. A WaVE, a vízhez kapcsolódó örökségek hasznosítását és újraértékelését célzó uniós projekt részeként keressük azokat a környékbeli legendákat és kihalófélben lévő mesterségeket, melyek valamilyen formában a vízhez kötődnek.

Videó lejátszása

A Duna és a Garam évezredek óta meghatározza mindennapjainkat, már a települések kialakulásában is nagy szerepe volt a folyóknak és az azokat körülölelő gazdag természeti adottságoknak. Sokan tudjuk, hogy  Marcus Aurélius római császár, itt a Garam torkolatánál írta híres elmélkedéseit és már az általános iskolában megtanultuk, hogy Géza fejedelem a környék természeti kincsei miatt is választotta a magyarság központjául a Duna fölé magasodó dombot.

Számos érdekes történetet azonban csak a helyiek ismernek, közülük is sokszor csak az idősebbek. A legenda és mesterség kereső játékunk célja, hogy megőrizzük ezeket a szellemi értékeket. A fellelhető történeteket összegyűjtsük és a legizgalmasabbakat videós formában is feldolgozva őrizzük meg az utókornak. Így a térségben élők és az idelátogatók megismerhetik szellemi és kulturális örökségünk eddig rejtett részleteit, miközben népszerűsítjük lakóhelyünk egyedülálló adottságait is.

 

Ha ön is ismer érdekes vízhez kötődő legendát vagy mesterséget, akkor kérjük mesélje el nekünk!

A Játék menete:

  • Írja meg egy levélben az Ön által ismert legenda vagy mesterség történeté
  • Legenda esetén ismertesse annak helyszínét, szereplőit és esetleges utóéletét is. Kihalófélben lévő vagy már nem űzött mesterség esetén röviden mutassa be a mesterséget, megemlítve a hozzá kapcsolódó eszközöket és helyszí
  • Kérjük a szövegben térjen ki arra is, hogy ki, kik azok a személyek, akik akár szóban is mesélni tudnának minderrő
  • Ha esetleg rendelkezik bármilyen tárgyi emlékkel, akkor kérjük készítsen róla fotót és mellékelje levelé
  • A játékban résztvevők, azaz a beküldők között három ajándékcsomagot sorsolunk ki 2021. június 28-á Az ajándékcsomagokat az Ister-Granum Eurorégióban élő helyi termelők legfinomabb termékeivel töltjük fel a Kiskosár Bevásárló Közösség segítségével. A nyerteseket a Kalandos Dunakanyar facebook oldalán és email-ben is értesítjük.
  • A legjobb történeteket a Kalandos Dunakanyar feldolgozza és egy-egy izgalmas videóban bemutatja. A 12 részből álló videósorozatot a Kalandos Dunakanyar honlapján és YouTube csatornáján lehet majd megtekinteni.


További részleteket, érdekességeket, a Kalandos Dunakanyar weboldalán, a www.kalandosdunakanyar.hu -n, illetve a a Kalandos Dunakanyar facebook oldalán, https://www.facebook.com/Kalandos-Dunakanyar-104151038075575 találnak.

Várjuk az izgalmas történeteket!

Kalandos Dunakanyar

www.kalandosdunakanyar.hu

Egy gyári munkás, aki szabadidejében a tájat fotózza és saját honlapján népszerűsíti Helemba látnivalóit

Eladtam a nyaralómat és a pénzen kajakokat vettem, hogy másokkal is megismertessem a Garam és az Ipoly szépségét – kezdi történetét Krizsan Tamás, akivel a Chlabaturism facebook oldal kapcsán készített interjút Milotai Richárd. Tamás élete egyáltalán nem mondható szokványosnak. Elmondása szerint árult már festményeket Portugáliában, csomagolt kész ételeket Angliában, majd dolgozott egy dániai fóliagyárban is, […]

Bővebben

A pajkaszegi községházán túl – Pilisi remeték nyomában I.

Pilisszentlélek az utóbbi években igazi modern zarándokhellyé vált, sokan érkeznek a festői fekvésű, eldugott kis faluba, hogy koccintsanak egyet Teca kocsmájában vagy hogy készítsenek egy fotót a kakaós briós szobránál. Azonban, ha egy kicsit tovább sétálunk a falu központjától, visszarepülhetünk a történelembe, egészen a középkorig és egy pálos kolostor romjait fedezhetjük fel. Magunkba szívhatjuk ennek […]

Bővebben

Káprázatos virágok a strázsa-hegyi bunker-túrán

Teljes pompájába tündököl az egykor katonai lőtérként szolgáló Strázsa-hegy. Talán nincs is olyan évszak, amikor ne találnánk itt valami izgalmasat, de tavasztól őszig egyenesen kötelező program legalább egyszer ellátogatni ide, mert szinte minden héten más-más arcát mutatja a hegy. Amatőr vagy profi fotósoknak ez a hely igazi paradicsom, de aki csak gyönyörködni szeretne itt az […]

Bővebben
X