Erre a látványra nincsenek szavak, nézd meg te is az ország egyik legszebb panorámáját! Irány a Visegrádi Fellegvár!

Izgalmas időutazás, fenséges körpanoráma és több kiállítás vár a Visegrádi Fellegvárban.  Betekintést nyerhetsz egy középkori úri vadászatba, korabeli fegyvereket és páncélokat láthatsz és viaszbábúk segítségével megelevenedik előtted az 1335-ös királytalálkozó is.

Lakomák, szövetségkötés, lopás és még sorolhatnánk, a vár története nem nélkülözi a bulváros érdekességeket. Építtetését  IV. Béla király és felesége, Laszkarisz Mária kezdte el 1250 körül. A királyné nevét nemcsak az illem miatt kell megemlítenünk, hanem azért mert a vár az ő hozományából épült fel. Károly Róbert idejében Visegrád lett az ország fővárosa, ide hozatta a Szentkoronát és itt látta vendégül János cseh valamint Kázmér lengyel királyt, hogy szövetségre lépjen velük. Ennek a történelmi eseménynek állít emléket minden évben a Visegrádi Nemzetközi Palotajátékok és innen ered a ma is használatos elnevezés: ”visegrádi országok”.  A vár történetéhez egy rablás is fűződik, 1440-ben Erzsébet királyné megbízásából innen rabolták el a Szentkoronát azzal a céllal, hogy megkoronázzák fiát V. Lászlót.

Minden bizonnyal Mátyás uralkodása jelentette a vár virágkorát, amikor itáliai mesterek dolgoztak annak reneszánsz pompáján, a fennmaradt faragványok ma is megtekinthetők a Visegrádi Királyi Palotában. A vár a török háborúk ostromai alatt katonai célokra teljesen alkalmatlanná vált, majd az osztrákok rombolták le a még épen maradt falait az 1700-as években. Felújítását 1965-ben kezdték meg  és  mai napig tartanak.

Ha kedvet kaptál, hogy ellátogass ide, mi azt ajánljuk tedd teljessé a napot és nézd meg a Várrendszer többi részét is. Egy kellemes kirándulás  közben újabb élményekkel gazdagodhatsz, ha bekukkantasz a Salamon-toronyba és barangolsz egyet a Visegrádi Királyi Palota falai között.

NYITVA TARTÁS

Március 1 – Március 29. minden nap 09:00 – 17:00
Március 30 – Szeptember 30. minden nap 09:00 – 18:00
Október 1 – Október 26. minden nap 09:00 – 17:00
Október 27 – December 1. minden nap 09:00 – 16:00
December 2. – December 23. péntek-szombat-vasárnap 10:00 – 16:00

December 24. ZÁRVA
December 25. – Január 8. minden nap 10:00 – 16:00
Január 10 – Február 29. péntek – szombat – vasárnap 10:00 – 16:00 

(A pénztár a nyitva tartási idő vége előtt 30 perccel zár. A változás jogát fenntartjuk az időjárás függvényében!)

BELÉPŐDÍJAK

Felnőtt: 1.700 Ft
Diák/Nyugdíjas: 850 Ft
6 év alatt és 70 év fölött: INGYENES

A Fellegvárban készpénzes, SZÉP-kártyás és bankkártyás fizetés egyaránt lehetséges.

MEGKÖZELÍTÉS

  • AUTÓVAL: A Fellegvárat autóval minden évszakban a 11-es Főútról, a Rév utcán keresztül haladva, majd elhagyva a Keresztelő Szent János templomot, a Mátyás Király úton át egy kanyargós szerpentinen, a Panoráma körúton lehet megközelíteni. A távolság kb. 7 km. 
  • GYALOGOSAN: Gyalogosan a visegrádi révállomással szemközt, a 11-es Főútról nyíló, Rév utcán sétálva kb. 300 méter után a Keresztelő Szent János templomnál forduljunk balra a Fő utcába. A Fő utcában kb. 200 méter után, rögtön a Posta után, jobbra nyílik a macskaköves Zách Klára utca, amely a Kálvária lépcsőhöz vezet. A túraútvonal a Kálvária lépcsőtől indul, az 1853-ban épített kálváriakápolna érintésével, a Kálvária-hegy gerincén és a Vár-hegy délnyugati oldalán kapaszkodik fel a Fellegvárhoz. (Kb. 45 perc.)

Családi nap: 

Minden hónap utolsó vasárnapja rendeletben meghatározottak köre (pl. 18 év alatti gyermekek és kísérő szülők) számára ingyenes.
A magyar állam nemzeti ünnepein (március 15., augusztus 20. és október 23.) a belépés mindenki számára ingyenes!

Parkolási díj: Autó: 300 Ft/óra, Busz: 1.200 Ft/óra

Elérhetőségek:

2025 Visegrád, Várhegy, Tel.: +36 26 398 101, E-mail: feher.adel@pprt.hu

Weboldal: parkerdo.hu

A látogatási információk csak tájékoztató jellegűek és a 2021 májusi adatokat tükrözik. Aktuális információért látogass el a Visitvisegrád oldalára: https://visitvisegrad.hu/latnivalok/fellegvar

MEGKÖZELÍTÉS

Egy gyári munkás, aki szabadidejében a tájat fotózza és saját honlapján népszerűsíti Helemba látnivalóit

Eladtam a nyaralómat és a pénzen kajakokat vettem, hogy másokkal is megismertessem a Garam és az Ipoly szépségét – kezdi történetét Krizsan Tamás, akivel a Chlabaturism facebook oldal kapcsán készített interjút Milotai Richárd. Tamás élete egyáltalán nem mondható szokványosnak. Elmondása szerint árult már festményeket Portugáliában, csomagolt kész ételeket Angliában, majd dolgozott egy dániai fóliagyárban is, […]

Bővebben

A pajkaszegi községházán túl – Pilisi remeték nyomában I.

Pilisszentlélek az utóbbi években igazi modern zarándokhellyé vált, sokan érkeznek a festői fekvésű, eldugott kis faluba, hogy koccintsanak egyet Teca kocsmájában vagy hogy készítsenek egy fotót a kakaós briós szobránál. Azonban, ha egy kicsit tovább sétálunk a falu központjától, visszarepülhetünk a történelembe, egészen a középkorig és egy pálos kolostor romjait fedezhetjük fel. Magunkba szívhatjuk ennek […]

Bővebben

Káprázatos virágok a strázsa-hegyi bunker-túrán

Teljes pompájába tündököl az egykor katonai lőtérként szolgáló Strázsa-hegy. Talán nincs is olyan évszak, amikor ne találnánk itt valami izgalmasat, de tavasztól őszig egyenesen kötelező program legalább egyszer ellátogatni ide, mert szinte minden héten más-más arcát mutatja a hegy. Amatőr vagy profi fotósoknak ez a hely igazi paradicsom, de aki csak gyönyörködni szeretne itt az […]

Bővebben
X