Lélegzetelállító kilátás a Dunakanyar egyik legnépszerűbb látnivalójából. Csodáld meg te is a Salamon-toronyból eléd táruló panorámát!

Ha Visegrádon jársz feltétlenül látogass el a Salamon-toronyhoz, amely nem csak múzeumként működik, de nyaranta izgalmas lovagi tornák helyszínéül is szolgál. A Fellegvárhoz hasonlóan innen is lenyűgöző látvány a Duna és a hegyek találkozása.

A torony története és az elnevezése is igen kalandos, a néphagyomány szerint Salamon király itt raboskodott László király foglyaként a XI. században. Utólag ugyan bebizonyosodott, hogy ennek helyszíne inkább a Sibrik dombon álló –ma már csak romjaimban létező- ispáni vár lehetett, de a hagyománynak engedve a visegrádi várrendszer e tagját ma is Salamon-toronynak hívjuk.

A toronyhoz számos legenda kapcsolódik, az azonban bizonyos, hogy IV. Béla építtette a tatárjárás után 1250-1260 körül, amit aztán az évszázadok alatt az Anjou királyoktól Hunyadi Mátyásig minden uralkodó igyekezett korszerűsíteni. A hatszögletű torony 31 méter magas és falai helyenként elérik a 8 méteres vastagságot. A Fellegvárat tornyokkal és várfallal összekötő völgyzáró gát részeként az Esztergom és Buda közötti dunai hajóforgalom ellenőrzése volt a feladata.

A Salamon-torony állandó kiállításai:
• A visegrádi Királyi Palota XIV. századi díszkútja
• Visegrád története az őskortól a XX. századig
NYITVA TARTÁS
Május 1 – Szeptember 30.
Hétfő-Kedd: ZÁRVA (kivéve ünnepnapokon)
Szerda-Vasárnap: 09:00 – 17:00

Október 1 – Április 30. között a Salamon-torony ZÁRVA tart.
BELÉPŐDÍJAK
Felnőtt: 700 Ft
Kedvezményes: 350 Ft (6-26 év között, 62-70 év között, legalább két 18 év alatti személyt kísérő közeli hozzátartozó (maximum 2 fő)
Ingyenes: 6 év alatt és 70 év fölött

Augusztus 20-án a nemzeti ünnepre való tekintettel a Salamon-torony kiállításainak megtekintése mindenki számára ingyenes.
________________________________________
Elérhetőségek:
2025 Visegrád, Salamontorony utca, Tel.: +36 26 597 010, E-mail: info@visegradmuzeum.hu
Weboldal: visegradmuzeum.hu

A kiállítással kapcsolatos információk forrása: https://visitvisegrad.hu/latnivalok/salamon-torony

MEGKÖZELÍTÉS

Figyeljétek az oldalunkat, mert hamarosan a Dunakanyar egy újabb izgalmas látnivalóját mutatjuk meg Nektek madártávlatból! 

Egy gyári munkás, aki szabadidejében a tájat fotózza és saját honlapján népszerűsíti Helemba látnivalóit

Eladtam a nyaralómat és a pénzen kajakokat vettem, hogy másokkal is megismertessem a Garam és az Ipoly szépségét – kezdi történetét Krizsan Tamás, akivel a Chlabaturism facebook oldal kapcsán készített interjút Milotai Richárd. Tamás élete egyáltalán nem mondható szokványosnak. Elmondása szerint árult már festményeket Portugáliában, csomagolt kész ételeket Angliában, majd dolgozott egy dániai fóliagyárban is, […]

Bővebben

A pajkaszegi községházán túl – Pilisi remeték nyomában I.

Pilisszentlélek az utóbbi években igazi modern zarándokhellyé vált, sokan érkeznek a festői fekvésű, eldugott kis faluba, hogy koccintsanak egyet Teca kocsmájában vagy hogy készítsenek egy fotót a kakaós briós szobránál. Azonban, ha egy kicsit tovább sétálunk a falu központjától, visszarepülhetünk a történelembe, egészen a középkorig és egy pálos kolostor romjait fedezhetjük fel. Magunkba szívhatjuk ennek […]

Bővebben

Káprázatos virágok a strázsa-hegyi bunker-túrán

Teljes pompájába tündököl az egykor katonai lőtérként szolgáló Strázsa-hegy. Talán nincs is olyan évszak, amikor ne találnánk itt valami izgalmasat, de tavasztól őszig egyenesen kötelező program legalább egyszer ellátogatni ide, mert szinte minden héten más-más arcát mutatja a hegy. Amatőr vagy profi fotósoknak ez a hely igazi paradicsom, de aki csak gyönyörködni szeretne itt az […]

Bővebben
X