Új, 360 fokos panorámakép sorozatunkban most az egyik kedvenc esztergomi helyünket fedezheted fel. 

A Szent Tamás-hegyet Becket Tamás canterbury-i érsekről nevezték el, akivel Bánfi Lukács esztergomi érsek az 1150-es években Párizsban együtt tanult. Tetején áll a klasszicista stílusú, 1823-ban épült Fájdalmas Szűz-kápolna, előtte a 6 alakos kálvária szoborcsoporttal. A templomhoz vezető kálvária barokk stílusú, 1781-ben épült. Különlegessége, hogy a hagyományos tizennégy helyett hét stációból áll. 

A kápolna elől majdnem egy magasságból láthatjuk a Várhegyet és a Bazilikát. Ezt régen a törökök ki is használták, amikor Esztergomot ostromolták innen lőtték a várat. Éppen ezért a hegyet többször is tervezték elhordani. Szerencsére ez nem történt meg, így ma is innen készíthetjük az egyik legjobb képeket a Bazilikáról vagy akár a Vízivárosról. 2020-ban ezt a lenyűgöző látványt világszerte is sokan megismerhették, hiszen a világhírű magyar szupermodell, Palvin Barbara a Szent Tamás-hegyről jelentkezett be az MTV EMA online díjátadóján.

Ha sikerült felkeltenünk a kíváncsiságodat, akkor látogass el személyesen is Esztergomba és egy kellemes séta közben fedezd fel a Szent Tamás-hegy déli oldalát is, ahol egy hangulatos szerpentinen juthatsz fel a hegy tetejére. Közben pedig megnézheted az ország legnagyobb napóráját is.

Reméljük sikerült kedvet kapnotok egy kis túrázáshoz!

Hamarosan újabb hegyszínről jelentkezünk!

Figyeljétek az oldalunkat, mert hamarosan a Dunakanyar egy újabb izgalmas látnivalóját mutatjuk meg Nektek madártávlatból! 

Megközelítés

X