Barion Pixel

Horányi Juli: A Dunakanyar szerves része az életemnek

Az énekesnő több szállal is kötődik Esztergomhoz és sok szép emléke van a Dunakanyarról. Az Esztergom ízei sorozat 4. részének forgatása közben gyerekkori nyarakról, klip forgatásokról és kedvenc helyeiről is beszélgettünk. 

Mikor jártál utoljára Esztergomban?

Mostanában elég sokat voltam itt, legutóbb egy jótékonysági fellépésünk volt a sportcsarnok mellett Iván Szandra barátnőmmel, az esztergomi Vaszary Kolos Kórház javára gyűjtöttünk több más zenekar és művész társaságában. 

Fontos Neked, hogy jótékonyságra is használd a művészetedet?

Abszolút, igen. Elég sokat szoktam ilyen jótékonysági fellépéseket vállalni. Szerintem ez kötelesség, ez hozzá tartozik ehhez a pályához.

Milyen gyakran látogatsz egyébként a városba?

Amikor tehetem akkor jövök, a 94 éves nagymamám itt lakik az otthonban a ferenceseknél, ő tőzsgyökeres esztergomi. Apukám (Horányi László színművész, az Esztergomi Várszínház igazgatója) is itt él és amikor csak lehet velük szeretnék időt tölteni. Most a nyáron egyébként többször is voltam, mert a Várszínházban volt egy előadás, aminek én voltam a jelmeztervezője.

Merthogy jelmeztervezőként diplomáztál…

Igen ez az eredeti szakmám, úgyhogy dolgoztam most egy picit a színházban. De tényleg többször tudtam jönni, akár csak egy-egy ebédre is. A járvány miatt lett szabadidőm és így többet tudtunk együtt lenni a családdal is. 

 

Van kedvenc helyed a városban? A Várszínházat nem éri mondani…

Nagyon szeretem a Duna-partot, lent a színház alatti rész nagyon hangulatos, ha lehet oda ellátogatok, de a Széchenyi teret is nagyon kedvelem, nagyon szép lett amióta felújították.

A Szent István Strandfürdőben pedig még videoklipet is forgattál. Miért pont itt? 

Először is el kell mondanom, hogy nagyon sok időt töltöttem a strandon. Gyerekkoromban és tiniként minden nyáron itt voltam Esztergomban, a strand nekem mindennapos program volt.  Aztán amikor a Wake Up című dalomhoz kitaláltuk Visznyovszky János barátommal a klip koncepcióját, jött egy ötlet, hogy kéne víz alatti felvételeket felvenni és akkor nekem beugrott az esztergomi strand, egészen pontosan a fedett uszoda. Fel is hívtam a strandfürdő vezetőjét, aki nagyon kedves és kézséges volt. Úgyhogy eljöttünk és  ruhában, műhajjal, sminkben ugrottam  be a vízbe, így vettük fel a víz alatti jeleneteket.

Azt tudtad egyébként, hogy az esztergomi fedett uszoda Magyarország első fedett uszodája volt?

Nem tudtam, komolyan? 

Igen, 1912-ben épült és még egy érdekesség,  itt  készült 1917-ben André Kertész világhírű fotója, a Víz alatt úszó. 

De jó,  akkor ezért is nagyon menő, hogy itt forgathattam ezt a kilpet. 

Félig itthon vagy Esztergomban, de Budapesten élsz, tehát külső szemlélőként is látod a várost. Te hogyan érzékeled, merre tart most Esztergom?

Most nagyon  boldog vagyok.  Gyerekkoromban ez egy nagyon pezsgő város volt, rengeteg turista volt akkoriban. Aztán sajnos voltak évek, amikor hanyatlásnak indult és nagyon fájt a szívem, hogy ez a gyönyörű hely így elhagyta magát. De most azt látom, hogy végre újra fejlődik, például sok új vendéglátóhely nyitott és az emberek is feléledtek, most  úgy érzem van lendület a városban. Nagyon örülök ennek.

Itt a Dunakanyarban, de ezúttal Szentendrén forgattad legújabb klipedet “Legjobb” című dalodhoz, amit hamarosan láthat majd a közönség. Vannak kedvenc helyeid a Dunakanyarban?

Igen, Visegrádot nagyon szeretem, igazán szép kis város. Amikor apukámhoz jövök, mindig a Dunakanyar mellett autózom végig és ez egy csodás út, egyébként Leányfalut is nagyon szeretem. Gyerekkoromban sokat voltam ott is, az anyai nagyszüleim házában szép nyarakat töltöttem. Emlékszem például, hogy mindig szedtük a cseresznyét a kertben. Úgyhogy igen, a Dunakanyar valahogy mindig szerves része az életemnek.  

Végül visszatérve Esztergomhoz, milyen érzés Neked itt zenélni a helyi közönség előtt? 

Itt mindig különleges hangulata van a koncerteknek. Kicsit olyan, mint mikor otthon a családod előtt énekelsz, kicsit feszengős és talán furcsa is, hiszen otthon érzed magad, de közben szívetmelengető is, mert hazajövök és kedves, ismerős arcokat látok a közönségben. Remélem hamarosan újra lesz lehetőségem Esztergomban énekelni, mindig nagyon szívesen jövök ide. 

Az Esztergom ízei 4. részét Horányi Julival itt lehet megnézni:

Magazin

Újra várja a látogatókat a Váci Egyházművészeti Gyűjtemény

Múzeumba járni trendi. Aki váci városnézésre adja a fejét, az bátran feltűzheti legalább a főtéren található múzeumokat a bakancslistájára. A Március 15. tér nem csak azért különleges, mert egyedülálló módon háromszög alakú (ez az állítás persze csak marketing fogás ami nem is igaz, hiszen mindjárt itt van Esztergom főtere is, ami úgyszintén tölcsér formájú), hanem […]

Tovább olvasom
Magazin

Ez a pilisi túra mesés kilátással ajándékoz meg – Walczer Patrik képriportja

Piknikezni, sörözni, de akár egy jót merengeni is lehet a Klastrompuszta felett a fák öleléséből kiemelkedő Kémény-szikláról, ahonnan gyönyörűen láthatjuk azt is, ha Kesztölc térsége vastag ködbe burkolódzik. Rövid, egyben fárasztó az út, de megéri felmenni a fehér sziklaszirtre. – Kirándulunk egyet? – kérdezte egy kedves ismerősöm a Kéktúrázás napja előtt, természetesen habozás nélkül igent […]

Tovább olvasom
Magazin

Fantasztikus képek az őszi Esztergomról

Íme néhány kép, amitől bárki Dunakanyar rajongó lesz

Tovább olvasom