Barion Pixel

A Dunakanyar finom

A Dunakanyar településein szinte mindenhol találunk egy-egy kisebb vagy nagyobb termelői piacot, ahol egészséges és friss élelmiszert vásárolhatunk. Egy új piac felfedezése ideális program lehet egy hétvégi kirándulás részeként, de akár a dolgos hétköznapokon is szerezhetünk magunknak ezzel egy kis kikapcsolódást. A kellemes időtöltést így összeköthetjük a tudatos vásárlással és a helyi termelők támogatásával.

Kiskosár Bevásárló Közösség Esztergom

A Kiskosár Közösség tagjaként közvetlenül a termelőtől szerezheted be az egészséges élelmiszereket.  Az Esztergomban 2012 – óta működő kezdeményezés lényege, hogy  összeköti a tudatos vásárlói igényt a termelők kapacitásával,  a termékeket pedig egy helyen a Belvárosi Plébánián lehet átvenni kéthetente csütörtökönként. A Kiskosár Bevásárló közösség tagjai megrendelik a kívánt termékeket, a szervezők összesítik kinek, mire van szüksége, a termelő megkapja a listát, összekészíti és elhozza a szétosztás napján.  Így a vevő magas minőségű, egészséges, helyben termelt élelmiszert kap és a beszerző alkalmakon még a termelőkkel is találkozni tud.

Szentendrei Piac

Hangulatos termelői piac hetente kétszer, szerdán és szombaton a Bükkös patak partján asztalokról kínált árukkal, sült kolbásszal, kürtös kaláccsal, répa, retek mogyoróval.
Itt mindenki talál magának valami frisset és szépet, legyen az egy jó sajt a környékről, egy kis idénygyümölcs egy helyi őstermelőtől vagy csak egy szép csokor virág. De az sem megy haza üres kézzel, aki mézet, tojást vagy éppen fűszereket keres.

Termelői piac Visegrádon

Visegrádra vasárnap érdemes elindulni, ha a Dunakanyar termelőinek és kézműveseinek portékájára vagyunk kiváncsiak. A Rendezvénytéren kézműves textíliák, sajtok, húsfélék, és persze gyönyörű friss, környékbeli zöldségek közül választhatunk. De találhatunk különleges mézeket is, ahogy a saját készítésű kelmékből és kerámiákból is könnyedén lehet vásárfia.

Nagymarosi termelői piac

Nagymaroson szombaton délelőttönként vár ránk a termelői és kézművespiac, ahol a Dunakanyar gazdái, börzsönyi őstermelők töltik meg a standokat. A főtéren megrendezett piacon kaphatunk tejterméket, füstölt húsárut, lekvárt, bio gyümölcslét, házi készítésű ételízesítőket, mézet, tojást, frissen sütött süteményt és pékárut. A termelők többsége helyi vagy a környező falvakból érkezik. A piacon a járványhelyzet miatt kézfertőtlenítőket helyeztek el az asztalokon, a maszk viselése nem kötelező, de sokan viselnek saját belátásuk szerint. Friss információk itt: https://www.facebook.com/NagymarosiTermeloiPiac/

Tahitótfalui Termelői Piac

Szintén szombaton érdemes bevásárlókörútra indulni Tahitótfalura. A nagy parkoló melletti területen termelői zöldség és gyümölcs, finom füstölt áru, befőttek, sajtok és persze sütemények is várják a vásárlókat.

Maszk viselése a nem csomagolt élelmiszert árusítók számára kötelező. A két bejáratnál fertőtlenítő pontot helyeztek el. 

Esztergomi Termelői Piac

Ha vasárnap reggel még nem tudod mi legyen az ebéd, érdemes körülnézni a Széchenyi téren a Városháza előtti kis termelői piacon. A friss zöldségekből könnyen összeválogathatjuk a levesnek valót, de akár egy jó lecsóhoz is kedvet kaphatunk. A desszerthez pedig választhatunk friss sajtokat vagy egy finom üveg mézet

A termelői piacok üzemeltetői azt kérik, hogy indulás előtt mindenki tájékozódjon azt aktuális járványügyi intézkedésekről, hiszen ez akár a nyitvatartást is módosíthatja.