Barion Pixel

Esztergom Ízei

Ha azt mondom Esztergom, Te rögtön rávágod Bazilika! Vagy esetleg még hozzáteszed, ja és a Híd. Pedig Esztergom, a Dunakanyar Fővárosaként számos kalandot kínál mindenkinek. Például izgalmas gasztronómiai felfedezéseket. 

Az Esztergom ízei műsorunkban épp ezeket mutatjuk be. Az éttermeket, cukrászdákat a tulajdonosokkal, séfekkel és cukrászokkal beszélgetve ismerhetjük meg, miközben minden részben elkészítünk egy-egy finom fogást is. Reméljük, hogy videosorozatunk országszerte ismerté teszi Esztergom folyamatosan bővülő sokszínű kínálatát, és ezzel segíteni tudjuk a világjárvány miatt komoly válságot megélő vendéglátóhelyeket.

Egy gyors, hétköznapi ebédet a legtöbb városban kis, szűkös kifőzdékben lehet elfogyasztani, nem ritkán mellőzve a gasztronómiai értékeket. Szerencsére Esztergom nem ilyen hely. Itt ugyanis egy csodálatosan felújított, több mint 150 éves műemlék épületben ebédelhetünk, közvetlenül a Bazilika mellett, akár a hét minden napján. Igen, hétvégén is. A Szent Adalbert étteremben friss, helyi alapanyagokból főznek egészséges ételeket, saját konyhakertjükben nevelik a fűszernövényeket, nem használnak ízfokozókat és hetente megújuló menüvel várják a vendégeket.  Akár nyolc féle főétel közül lehet választani,  de az édesszájúak sem csalódnak, hiszen a séf maga készíti a finom házi süteményeket.

Sikerült meglepnünk Horányi Julit! Bár az énekesnő félig otthon van Esztergomban, hiszen gyakran látogatja itt nagymamáját és édesapját, Horányi László színművészt, mégis rácsodálkozott milyen szuper helyek vannak a Budapesttől csak egy órányira lévő városban. A gasztronómiai kalandot egy egészséges reggelivel kezdtük a Café La Fontanaban, majd finomat ebédeltünk a Cakumpakk Bisztróban, délután pedig egy pohár bor mellett felfedeztük a BorYou bor&bisztrót is.

Rétki Gábor sajtjaiban ott van a Dunakanyar íze. Pilismaróton a friss dunai levegőn gyógynövényeket is legelnek a tehenei. A Rétki Kézműves Tejtermékek tulajdonosa és az őt a sajtgyártás útján elindító Jászai Tibor, a Prímás Pince séfje olyan lelkesen beszélnek a sajtkészítésről, hogy őket nézve és hallgatva azonnal megszeretnénk kóstolni ezeket a kíváló minőségű finomságokat. De még akár ahhoz is kedvet kaphatunk, hogy otthon próbáljunk meg sajtot készíteni.

Egy étterem, ami jóval több mint egy étterem. Az esztergomi Bazilika lábánál senki nem tévesztheti szem elől a Prímás Pincét. Ide bárki nyugodtan besétálhat csak körülnézni is, hiszen a közel 4000 négyzetméteres pincerendszer látványa már önmagában csalogató. De ha már bent vagyunk biztos, hogy nem akarunk hamar távozni, a gazdag borkínálat és a friss, helyi alapanyagokból összeállított szezonális étlap maradásra buzdít. A séf újdonságai között meglepő ízkombinációkat kóstolhatunk, például tradicionális magyar ételeket modern és izgalmas formában tálalva. A különleges gasztronómiai élményt ráadásul itt egy nagyobb családi vagy céges rendezvényen is élvezhetjük, a hatalmas belső térnek köszönhetően ugyanis akár 700 vendéget is meghívhatunk!

A pinsa a pizza őse, elődjét az ókori Rómában is sütötték. Magyarországon újdonságnak számít, de Esztergomban már bárki megkóstolhatja, hiszen Mudrák Béla Budapest helyett itt nyitotta meg az ország első pinseriáját. Éttermében napokig készül a ropogós és levegős tészta,  amire csak minőségi olasz és környékbeli feltétek kerülnek.

Egyre többen vállalkoznak idehaza is, hogy BBQ fogásokat kínáljanak.
Amellett, hogy ez a műfaj nálunk is napról napra népszerűbb bizony nem kis fába vágja a fejszéjét az, aki olyan éttermet keres, ahol minőségi húsból készült szaftos pulled pork szendvicset ehet. Czeglédi Sándornak és Gubovics Józsefnek köszönhetően az esztergomiaknak már nem kell messzire menniük, ha ilyen ízekre és élményekre vágynak.