Volt (?) egyszer egy Kesztölci Köztársaság

A címben szereplő települést egész biztosan sokan ismeritek festői szépségű fekvéséről, a Klastrompusztán található pálos romokról vagy épp az itt termő zamatos Zöld Velteliniről. Talán csak a köztársaság szó hangzik furcsán egy hajdani bányász faluval kapcsolatban, de a következőkben éppen ezt a legendát szeretnénk megismertetni veletek.

Kesztölcre 1956. október 24-én érkezett el a forradalom híre, a helyiek a Tanácsháza előtt kezdtek gyülekezni, néhányan behatoltak a pártirodába, és megsemmisítették a kommunista jelképeket. Később Simonek Lukács bányász kikiáltotta a köztársaságot, amit olyan komolyan vettek, hogy az egyes beszámolók szerint még a Csehszlovákiához vagy az Amerikai Egyesült Államokhoz való csatlakozás lehetősége is felmerült.

Mivel a falu kommunista vezetői elmenekültek, újjá kellett szervezni a közigazgatást. Október 28-án falugyűlés tartottak ahol, megválasztották a nemzeti bizottságot és a forradalmi bizottságot. A nemzeti bizottság azonnal össze is ült és határozatot hozott a pékség és a pálinkafőzde zavartalan üzemeléséről.

A pálinkáért cserébe szereztek egy lerobbant tankot az esztergomi katonáktól, amit aztán a kesztölci nemzetőrök vittek fel a faluba. Leadtak egy próbalövést a pilisi hegyek felé, de aztán otthagyták a tankot a sportpályánál, mert kifogyott az üzemanyaguk. Ha viszont már volt harckocsijuk (még ha menni nem is tudtak vele), betelefonáltak a közeli csolnoki kőbányába, ahol 1400 politikai fogoly dolgozott és megfenyegették az őröket, hogy tankkal szétlőnek mindent, ha nem engedik szabadon az embereket. A csolnoki rabokat később tényleg kiengedték.

Budapest eleste után november 17-én értek az orosz tankok a Kesztölc felé vezető úthoz. Leadtak pár lövést a falu felé. A nemzetőrök hamar felismerték, hogy az oroszok szétlőnék az egész falut, ha harc bontakozna ki, ezért inkább gyorsan elrejtették fegyverarzenáljukat. Az oroszok fasisztákat nem találtak, de tankkal elmentek a pálinkafőzőig, és magukhoz vették az ott található italkészletet.

Magazin

Erdőmerülés Esztergom közelében: fedezd fel a Holop-kút környékét – Walczer Patrik képriportja

Elfeledett kis szurdokban csordogál a Holop-kútból kiáramló, néhány méter után csermellyé váló vízfolyás, a helyet méltán nevezhetünk Esztergom egyik felfedezetlen kincsének. A rövid táv ellenére van minden, ami szükséges egy felejthetetlen túrához: meredek kaptató, madárcsicsergés, elgondolkodtató faépítmények, virágok és szúnyoginvázió. „Már megint hova hoztál engem? Nem hiszem el, hogy mindig ilyen helyekre kell mennünk” – […]

Tovább olvasom
Magazin

Az ágyadból nézheted a csillagokat – Kadosa jurtaszállás

Amennyiben  egy nem mindennapi szállást választanátok, próbáljátok ki a Kadosa Jurtát, ahol garantáltan emlékezetes marad a kikapcsolódás. A jurta különlegességét az osztatlan, nagy légtér, a természettől el nem választó, könnyű épületszerkezete és a kupolán lévő kerek nyílás (tündök) adják, amelyen át éjjel akár a csillagos eget is fürkészhetjük. Barna Zsanettel, a jurtaszállás megálmodójával beszélgettünk. Kiknek […]

Tovább olvasom
Magazin

Szia Uram! Pilis-tető érdekel?

Állítólag meleg lesz ma, akár 32 fok is lehetséges. Ha olyan helyet keresnétek, ahol mindig kellemesen hűvös szél fújdogál és kiváló panorámával rendelkezik, akkor bátran ajánljuk nektek úti célként a Boldog Özséb-kilátót. A képeink közé becsempésztük a 2022 novemberi felvételeinket is, hogy tényleg érezzétek a hideg szelet az arcotokon   A kilátó a Pilis és a […]

Tovább olvasom