A Kovácspataki-sziklák meghódítása – Walczer Patrik képriportja

Jobbra és balra billentették virágaikat az erős szélben a tavaszi héricsek, melyek a fák mögött megbújva, „csoportosan” vigyázzák a rendet a Kovácspataki-hegyek, avagy a Burda egyik eldugottabb kilátópontján. A naplemente mellett csak a tárogató hangja nyújt felemelőbb érzést, mely dallamaival újra összefogja az anyaországi és a felvidéki magyarokat.

Kovácspataki-hegyek, Burda, Helembai-hegység. Nevezzük bárminek, csalogató szirtjei a túrabakancs felhúzására ösztönzik a kalandorokat. Krizán Tomi, helembai idegenvezetőnk, a Chlabaturism oldal szerzője bátran ad tippet, ha egy kis kirándulásra adnám a fejemet. Általa jutottunk el az új helembai kilátóhoz, legutóbb pedig a Kovácspatak üdülőtelep feletti sziklára.

A kocsit a Duna melletti buszmegállónál hagyva indultunk el a piros jelzésen, mely egy rövid szakaszon a forgalmas vasútvonal mentén halad. A vasúti átjáró után balra, a szirtek és egyben  Párkány felé kell menni mintegy 50-60 métert. Feltűnt, hogy a felsővezetéket tartó oszlopoknál a kábelek néhány centire elemelkednek a talajtól, így ha valaki nem figyel, könnyen megbotlik bennük.

Az idősek otthona sarkánál kezdődik csak igazán a túra, ugyanis onnantól erőteljesen emelkedik a terep. A kanyargós ösvény 1-2 percen belül eléri a Rédly villa romjait. Igen kár érte, régi képeslapok alapján takaros kis épület volt. A kövek között rögvest kiszúrtunk egy szépen faragott elemet, ami a főhomlokzat részét képezhette egykor. Mérgelődni nem érdemes, Csehszlovákiában nem számított fontosnak, hogy megmaradjon ez a kis kúria az utókornak. Éppen csak búcsút intettünk a maradványoknak, máris elértük az elágazást, ahol balra kell letérni a piros jelzésről.

Kemény kis kaptató következett, ahol bizony a túrabakancs a legjobb megoldás, ugyanis sok helyen a talaj porózus, a kövek könnyen kimozdulnak. A fák között hamar fel is bukkant a Dunakanyar szíve, a Helembai-sziget, valamint az Esztergomi Bazilika, melyet körbeöleltek a Gerecse vonulatai. 

Már itt érdemes elővenni a fényképezőgépet, ugyanis tavasszal tele van a folyó felé néző domboldal tavaszi hériccsel, nem ritkák a tenyérnyi méretű virágok sem.

A sárga szirmok szemlélése közben kürtszóra figyeltünk fel. Érkezett is a zakatoló tehervonat Garamkövesd felől, majd mielőtt még magyar földre ért volna, „felszántotta” a repcével benőtt Ipoly menti réteket. Minden lépésünknél vigyázni kellett, hogy ne tapossuk el a katicabogarakat és az óriási munkát végző galacsinhajtót.

Kisvártatva előbukkant a fák közül a szikla tetején álló egykori országzászló rúd kőtalpazata. Krizán Tomi elmesélte, hogy Felvidék visszacsatolását követően 1939-ben a Budapesti Cserkész Szövetség építette és egy kis időre újra Magyarország zászlaja loboghatott rajta.

Ám már hiába keressük a nagy trikolórt, még a tartót is leszerelték a második világháború után. De azért egy hazafi gondoskodott róla, hogy egy kis szalag álljon ott emlékként, mely büszkén hirdeti összetartozásunkat.

A talapzat melletti tűzrakásnál pihentünk meg pár percre és bár elképzeltük, hogy milyen jó lenne ezen a helyen szalonnát sütni, a terület védettsége szempontjából el is vetettük az ötletet. Helyette kinéztünk a sziklákra, ahonnan 180 fokos panoráma tárult elénk.

Kevésbé stabil lábúak csak az erdő széléig merészkedjenek, onnan is gyönyörű a kilátás. Persze nem tudtuk mindegyik csúcsot beazonosítani, de a Naszály, a Vaskapu, a Gete és a Hegyeskő is kötelező.

A táv oda-vissza egy kilométer, tűrhető szintkülönbséggel, igaz a meredek emelkedő azért kellően  kivesz az emberből energiát. Ha valaki nem éri be ennyivel, a piros jelzésre visszatérve tovább sétálhat a Burda szíve felé, ahol további érdekességek várják a kalandorokat.

Walczer Patrik, e sorok szerzője, újságírói hivatása mellett szenvedélyes természetjáró, aki a kirándulásaira sosem felejti magával vinni a fényképezőgépét. Kedvelt célpontja a Magas-Tátra és természetesen a Dunakanyar. A jól ismert túracélpontok látogatása mellett egyre gyakrabban keres fel rég elfeledett ösvényeket vagy járatlan erdőket. Ha szeretnétek a többi képét is megnézni, keressétek fel és kövessétek be az instagram oldalát

https://www.instagram.com/walczerphoto/

MEGKÖZELÍTÉS

Magazin

Erdőmerülés Esztergom közelében: fedezd fel a Holop-kút környékét – Walczer Patrik képriportja

Elfeledett kis szurdokban csordogál a Holop-kútból kiáramló, néhány méter után csermellyé váló vízfolyás, a helyet méltán nevezhetünk Esztergom egyik felfedezetlen kincsének. A rövid táv ellenére van minden, ami szükséges egy felejthetetlen túrához: meredek kaptató, madárcsicsergés, elgondolkodtató faépítmények, virágok és szúnyoginvázió. „Már megint hova hoztál engem? Nem hiszem el, hogy mindig ilyen helyekre kell mennünk” – […]

Tovább olvasom
Magazin

Az ágyadból nézheted a csillagokat – Kadosa jurtaszállás

Amennyiben  egy nem mindennapi szállást választanátok, próbáljátok ki a Kadosa Jurtát, ahol garantáltan emlékezetes marad a kikapcsolódás. A jurta különlegességét az osztatlan, nagy légtér, a természettől el nem választó, könnyű épületszerkezete és a kupolán lévő kerek nyílás (tündök) adják, amelyen át éjjel akár a csillagos eget is fürkészhetjük. Barna Zsanettel, a jurtaszállás megálmodójával beszélgettünk. Kiknek […]

Tovább olvasom
Magazin

Szia Uram! Pilis-tető érdekel?

Állítólag meleg lesz ma, akár 32 fok is lehetséges. Ha olyan helyet keresnétek, ahol mindig kellemesen hűvös szél fújdogál és kiváló panorámával rendelkezik, akkor bátran ajánljuk nektek úti célként a Boldog Özséb-kilátót. A képeink közé becsempésztük a 2022 novemberi felvételeinket is, hogy tényleg érezzétek a hideg szelet az arcotokon   A kilátó a Pilis és a […]

Tovább olvasom