Barion Pixel

Kísérteties hajóroncsok Pilismaróton

Félelmetes nyikorgást nem hallottunk, de a pilismaróti hajótemetőnél mindig találunk valami újabb és újabb felfedezni valót. A természet az aktuális évszak szerint más-más arcát mutatja, az pedig a vízállástól függ, hogy éppen mit látunk a hajóroncsokból.

Az öböl partját már az őszi színekbe öltözött fák keretezik, a parton állva olyan érzésünk van a ködös tájat nézve, mintha egy festmény közepében lennénk, miközben az egész helynek kissé különös és kísérteties hangulata van. Az áradás miatt majdnem teljesen ellepi a víz azt a megfeneklett, félig eldőlt roncsot, ami általában a legjobban megközelíthető látványosság. De most a parton van egy új hajó is, ezen több érdekes részletet, csörlőket, acélsodronyokat, bójákat lehet megfigyelni. Ma már egyébként jóval kevesebb öreg hajó vesztegel itt, a fénykorukban mederkotrásra, jégtörésre használt járműveket folyamatosan bontják. 
 

Az öbölben sokan horgásznak, partról és csónakból is. Egyiküknek most rablóhal helyett egy damil csomóba keveredett szép kis kecskerák akadt a horgára. Természetesen miután kiszabadítottuk és gyorsan lefényképeztük a meglepődött jószágot, azonnal vissza is eresztettük a Dunába. 

A parton érdemes óvatosan lépdelni, nemcsak a mindenhol szanaszét fekvő rozsdás sodronykötelek, hanem a kagylóhéjak miatt is. Igazán szép, nagy darabokat találhatunk, ha van kedvünk gyűjthetünk is néhányat. A hűvösebb őszi, téli napokon jó kis délutáni program lehet készíteni belőlük valami szépet.
 
Kicsit távolabb sétálva több rozsdás mederkotró fejre és alkatrészre bukkanhatunk a part mellett. Itt is nagyon kell figyelni hova lépünk, de óvatosan egészen közel tudunk menni. Van például olyan nagy mederkotró fej, amiben több ember is elfér egyszerre. Igzalmas képeket lehet innen készíteni az egész öbölről.
Az elhagyatott helyek és a hajók kedvelőinek kötelező program ennek a több szempontból is különleges partszakasznak a felkeresése. De izgalmas erre kirándulni a természet szerelmeseinek is, hiszen nagyon érdekes megfigyelni a roncsok közepéből kinőtt fákat és azt, ahogyan a növények szép lassan benövik a parton felejtett rozsdás monstrumokat.

MEGKÖZELÍTÉS

A pilismaróti hajótemetőhöz a legegyszerűbben autóval tudunk eljutni. A 11-es főútról a Dunapart felé, a Bajcsy-Zsilinszky utcán kell lehajtani, ami egyszercsak Dunapart utcaként folytatódik. A pilismaróti üdülőtelephez jobbra vezető Akácfa utcát elhagyva kell rögtön egy föld úton élesen balra kanyarodni. Az út nagyon hepehupás, de lassan tovább hajtva 100 – 150 méter után már le is tudunk parkolni.

Kirándulás tippek

Izzasztó bakancsos túra a Börzsönyben

Sose becsüld le a hegyet! – akár ez is lehetne a jelmondata annak a körtúrának, ami természetesen érinti a Dunakanyar egyik legkülönlegesebb helyét, a zebegényi Remete-barlangot is. Túrabakancs erősen ajánlott, főleg akkor, ha a „sárga kereszt” jelzésen akarunk feljutni a csodás panorámával bíró helyhez. A kirándulás napja egy átlagos szombatnak ígérkezett: kicsit borús reggelre ébredtünk […]

Tovább olvasom
Kirándulás tippek

Őszi séta „Esztergom hegyén”

A Vaskapuból nyíló csodálatos panoráma, az őszi erdő aranyvörös csendje, az avarban megbúvó titokzatos parány-világ és az idővel dacoló fakeresztek, melyek a lemenő nap fényében fürdenek: Mind-mind jel nekünk, amelyek szelíden figyelmeztetnek a minket körbevevő egyszerű szépségre, mulandóságra és örökkévalóságra. A Visegrádi-hegység legnyugatibb tagja az Esztergom fölött magasodó Vaskapu-hegy, amely méltán népszerű turista célpont, hiszen […]

Tovább olvasom
Kirándulás tippek

Hova mész? Búbánatba!

Amikor egy esztergomi ezt válaszolja az úticélját firtató kérdésre egyáltalán nem szomorkodni indul, sokkal inkább kikapcsolódni és feltöltődni a természetben. Búbánatvölgy ugyanis Esztergom északi városrészének belterülete, egy csodás üdülőtelep négy szép tóval és erdei utakkal. Igaz a festői szépségű völgy elnevezése valóban egy tragédiát rejt. A monda szerint az Esztergom és Pilismarót közötti területen egy […]

Tovább olvasom